US Open
0

VIDEO / Suze radosnice Kim Clijsters

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Belgijanka Kim Clijsters zaokružila je nevjerovatnu priču o povratku tenisu osvajanjem naslova pobjednice na US Openu, na kojem je nastupila s pozivnicom organizatora.

Clijsters je u finalu u New Yorku pobijedila devetu nositeljicu, Belgijanku Caroline Wozniacki 7-5, 6-3 nakon jednog sata i 33 minute igre. Tako se Belgijanka dokopala svog drugog naslova pobjednice na jednom Grand Slam turniru u karijeri. Prvi je također osvojila na US Openu 2005. godine. Zbog povrede nije branila naslov sljedeće godine, a u maju 2007. godine objavila je povlačenje iz tenisa. Nakon toga se udala i rodila kćer Jadu, a 18 mjeseci nakon toga opet blista na teniskim terenima.

U prvom nastupu u New Yorku nakon te, pobjedničke 2005. godine, opet je osvojila turnir! Postala je prva nepostavljena pobjednica i tek treća majka u historiji s naslovom pobjednice na Grand Slam turniru. Posljednja koja je to uspjela učiniti prije nje bila je Evonne Goolagong u Wimbledonu 1980. godine. Clijsters je u New Yorku odigrala tek treći turnir nakon povratka tenisu. S obzirom na sve, ne čudi da je 26-godišnja Belgijanka na kraju pustila suze. Dakako, bile su to suze radosnice.

  • Nemam riječi za ovo.Tako mi je drago da sam se vratila i odbranila svoj naslov iz 2005. godine. Međutim, naslov na US Openu, moram priznati, nije bio dio plana. Željela sam se samo vratiti igranju tenisa i opet priviknuti na ovo okruženje. Stoga se zahvaljujem Američkom teniskom savezu što mi je uručio pozivnicu za ovaj turnir – izjavila je nakon meča presretna Clijsters.

Prvi set finala bio je pun preokreta. Clijsters je povela s 2-0, nakon čega je Wozniacki osvojila četiri gema u nizu. Belgijanka se vratila na 4-4, ali je u devetom gemu opet izgubila servis. No, Wozniacki nije realizirala servis za set. Štoviše, Clijsters je osvojila tri gema zaredom za osvajanje prvog seta sa 7-5, te još jedan za vodstvo 1-0 u drugom setu, u kojem je Belgijki za pobjedu bio dovoljan još samo jedan break, u šestom gemu za vodstvo 4-2.

Servirajući za meč pri rezultatu 5-3, Clijsters je bila suočena s 0-30, ali mladoj Dankinji nije dopustila povratak u meč, kojeg je završila izravnim poenom forhendom.

Wozniacki je također odigrala izvrstan turnir, postala je sa samo 19 godina prva Dankinja koja je stigla do finala na jednom Grand Slam turniru. No, ipak nije uspjela učiniti i taj posljednji korak.

  • Kim je tako krasna djevojka. Nažalost, u ovom finalu me je pobijedila. Odigrala je odlična meč i zaslužila je pobjedu – izjavila je Wozniacki.

US Open, finale:

Clijsters – Wozniacki (9) 7-5, 6-3