Tenis
29

Stonoteniser iz Egipta bez obje ruke inspiracija širom svijeta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Merve CemalEgipćanin Ibrahim al-Huseyni Hamaditu je prvi stonoteniser u svijetu sa invaliditetom koji nema nijedne ruke, javlja Anadolija.

Hamaditu osvojio je drugo mjesto na afričkom Kupu invalida u 2010. godini. On je izgubio obje ruke u saobraćajnoj nesreći dok je bio dijete, ali, kako ističe, nije izgubio volju da ostvaruje snove.

“Bio sam sudija dok su moji prijatelji igrali tenis. No, zbog reakcije jednog od igrača jedne prilike, koji je osporio moju odluku, počeo sam se baviti ovim sportom“, izjavio je Hamaditu.

On je prvi stonoteniser koji igra držeći reket u ustima.

“Kada nisam našao nikoga da mi pomogne, počeo sam sam trenirati. Bacao sam nogama lopticu na zid, a onda reketom u ustima pokušavao da je udarim, i sve tako. Dugo vremena sam tako trenirao, stvarno je bilo naporno. Imao sam jake bolove u vratu i ramenima, ali nisam odustao. Vremenom, tijelo se naviklo na treninge“, ističe Hamaditu.

On je otkrio da su mu na tijelu najviše stradali vrat i zubi.Hamaditu je počeo trenirati krajem 80-tih godina. Osvojio je zlatnu medalju na afričkom Turniru za invalide 1991. godine, srebrnu na afričkom Kupu invalida u 2010. godini i četvrto mjesto na Svjetskom turniru za invalide.