Tenis
33

Stan Wawrinka prvi finalist Roland Garrosa

Klix.ba
(Foto: EPA)
Švicarac Stan Wawrinka prvi je finalist ovogodišnjeg Roland Garrosa nakon što je danas u maratonskom meču eliminisao Joea – Wilfrieda Tsongu rezultatom 3:1 (6:3, 6:7, 7:6 i 6:4).

Wawrinka je jedan od tri seta dobio na tie break, baš kao i Tsonga jedini set koji je osvojio na današnjem meču.

Švicarski teniser mnogo bolje je otvorio meč i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 6:3. Uslijedio je potom set koji je teškom mukom na kraju pripao Tsongi. Nakon 6:6 u gemovima, Tsonga je bez muke riješio tie break u svoju korist rezultatom 7:1. Set je trajao duže od sat vremena.

I treći set trajao je duže od sat vremena, a ovog puta nakon tie breaka radovao se Wawrinka. Set obojen neizvjesnošću Švicarac je riješio pobjedom u tie breaku rezultatom 7:3 za vodstvo od 2:1.

Pobjeda u trećem setu dala je krila Wawrinki u posljednjem četvrtom setu koji je lakše od trećeg riješio u svoju korist. Wawrinka je iskoristio prvu priliku za break i odmah na startu poveo rezultatom 2:0. Do kraja posljednjeg seta i jedan i drugi teniser nisu griješili prilikom svog servisa, što je išlo na ruku Wawrinki koji je ovaj set riješio u svoju korist rezultatom 6:4, plasiravši se tako u finale.

Roland Garos, polufinale:

Wawrinka - Tsonga 3:1 (6:3, 6:7, 7:6, 6:4)