ATP World Tour Finals
23

VIDEO / Sjajni Federer savladao neprepoznatljivog Murrayja

Totalsport
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer (Foto: AFP)
Bolji kraj teniske sezone kod muškaraca nismo mogli poželjeti. U finalu ATP World Tour Finalsa u Londonu u ponedjeljak će snage odmjeriti prvi i drugi teniser svijeta – Novak Đoković i Roger Federer.

Nakon dva uzastopna poraza (finale Olimpijskih igara i Masters 1000 u Šangaju) Federer je slavio protiv domaće uzdanice Murrayja na posljednjem turniru sezone, ogledu osmorice najboljih. Svega 93 minute trebale su sjajnom Švicarcu da ušutka sve kritičare i one koji su ga unaprijed otpisivali u ovom susretu. No, trebalo mu je nekih 20-ak minuta da uđe u svoj nezaustavljivi ritam.

Oduzeo je Murray servis Švicarcu u prvom gemu meča, a prednost je držao sve do osmog gema prve dionice. Federer, uz veliku pomoć Murrayja, dolazi do prve break-lopte u meču i odmah je koristi za poravnanje na 4-4.

Break-lopti do kraja seta više nije bilo, pa se pobjednik morao odlučiti u tie-breaku. Murray je kod prednosti 2-1 napravio prvi mini-break, ali ga je odmah prvi svom prvom servisu ispustio za 3-3. Drugi mini-break Federeru donosi dvije set-lopte (6-4), a koristi drugu na svom početnom udarcu.

Nakon takvog gubitka prvog seta igra škotskog tenisera u potpunosti se raspala. Još je prvi servis-gem koji je osvojio izgledao kako-tako, ali je već u drugom bilo jasno ko će u finale.

Naime, Murray je imao sigurnih 40-0 na svom servisu, a onda je zaredao s nekoliko "tipičnih" grešaka i ponudio Federeru gem. Švicarca nikada ne treba dva puta pitati, te s pet uzastopnih poena dolazi do vodstva 2-1.

Škot nakon toga izgleda u potpunosti bezvoljno i ne pokazuje ni najmanju želju za nadmetnjem kada je Federer bio na servisu. Svoj početni udarac još jednom gubi pri rezultatu 2-4, gledano iz njegove perspektive, a nakon toga Federer uz jedan izgubljeni poen osvaja svoj servis-gem, te ujedno i meč!

Okršaj Đokovića i Federera bit će njihov 29. u karijeri, a trenutno Švicarac na svom kontu ima četiri pobjede više (16-12). Ove su sezone igrali četiri puta, a svakom je pripao po jedan susret. Doduše, Đoković je svoja dva dobio na zemlji (Roland Garros i Rim), a Federer svoja dva na travi, odnosno betonu Cincinnatija.

Podsjetimo, Federer ujedno i brani naslov osvojen prošle godine kada je u finalu slavio protiv Jo-Wilfrieda Tsonge. 

ATP World Tour Finals 2012, London, polufinale:

Đoković (1) - Del Potro (6) 4-6, 6-3, 6-2 Federer (2) - Murray (3) 7-6(5), 6-2