Tenis
268

Sjajni Džumhur pobijedio Tomića i plasirao se u 2. kolo US Opena

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur uspio je savladati favoriziranog Bernarda Tomića sa 3:1 u setovima (6:4, 6:3, 4:6, 7:6 /7:0/) u 1. kolu US Opena i prvi put u karijeri izboriti 2. kolo posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni.

Nakon četiri vezana poraza zabilježena u četvrtfinalu Umaga, zatim u 1. kolu Olimpijskih igara te u kvalifikacijama za Cincinnati i 1. kolu Winston-Salema, Džumhur je savladao najbolje rangiranog tenisera s kojim se susreo još od poraza od Miloša Raonića na turniru u Monte Carlu sredinom aprila. Naime, Raonić je šesti teniser svijeta, dok je Australac Bernard Tomić trenutno 19. teniser svijeta, a Damir je na 72. mjestu.

Početak prvog seta donio je izjednačenu igru do petog gamea kada Damir pravi brejk koji prati uspješnim servisom za 4:2. Potom Tomić vraća brejk za 4:4, ali odmah Damir pravi novi brejk za 5:4 te svojim servisom osvaja set sa 6:4.

U drugom setu naš teniser priređuje fenomenalno otvaranje sa dva brejka i dolazi do vodstva 3:0. Tomić smanjuje na 3:2 svojim brejkom i uspješnim servisom. Kasnije je Damir zaokružio set novim brejkom za 6:3 i ogromnu prednost u meču.

Tomić je sa dva brejka u trećem setu uspio smanjiti na 2:1 u setovima, a treći set je okončan rezultatom 6:4 za Australca.

U četvrtom setu vidjeli smo po jedan brejk i onda je nastupio tie-brejk gdje je Damir pomeo Tomića sa 7:0 i osvojio set sa 7:6 što mu je donijelo konačnu pobjedu od 3:1.

Ovo je sjajan rezultat za našeg tenisera koji je još jednom pokazao da se može nositi sa velikim imenima ovog sporta. Džumhur će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Ivan Dodig (74. ATP, Hrvatska) - Ilja Marčenko. (63. ATP, Ukrajina) koji je na rasporedu večeras od 1:00 sati.

US Open, 1. kolo:

Damir Džumhur (72. ATP, BiH) - Bernard Tomić (19. ATP, Australija) 3:1 (6:4, 6:3, 4:6, 7:6 /7:0/)