Tenis
0

Serena Williams: Možda ću igrati i za 10 godina

Totalsport
Serena Williams (Foto: AFP)
Serena Williams (Foto: AFP)
"Prije 10 godina nisam mogla niti zamisliti da ću igrati do danas", izjavila je najbolja teniserka svijeta, Amerikanka Serena Williams, uoči nastupa na WTA Championchipsu u Istanbulu.

Na upit postoji li mogućnost da bude aktivna teniserka i u sljedećih 10 godina, odgovorila je:

"Ko zna? Možda ću i dalje igrati. Naučila sam jako puno toga u proteklih 10 godina. Nikad se ne zna."

U martu 2011. godine oboljela je od plućne embolije, zbog čega je bila u životnoj opasnosti prije nego što joj je uklonjen krvni ugrušak iz pluća. Gotovo godinu dana nije je bilo na turnirima.

"Nisam mislila da ću više igrati tenis. Željela sam samo preživjeti. Zbog toga nisam ni očekivala da bih opet mogla postati prva teniserka svijeta. Preplavile su me emocije kada se to ipak dogodilo, jer stvarno nisam to očekivala."

U međuvremenu je stigla do brojke od 17 osvojenih Grand Slam turnira, naravno, samo u pojedinačnoj konkurenciji, te se mnogi bave nagađanjima može li dostići Njemicu Steffi Graf, rekorderku u Open eri s 22 osvojene Grand Slam titule.

"Nikada nisam mislila da bi ova godina mogla biti jedna od najboljih u mojoj karijeri. Ali sada se nadam da će iduća biti još bolja i da mogu podignuti svoj tenis na još viši nivo. Mislim da to mogu učiniti! Opet, doći do 23 Grand Slam naslova će biti jako teško, s toliko odličnih igračica u konkurenciji, pogotovo danas. Ima toliko puno sjajnih mladih igračica koje dolaze. Svaka od njih je tako mlada, toliko gladna uspjeha, svaka želi biti buduća broj 1. Zbog toga će mi teško biti osvojiti i 18. Grand Slam turnir, ali to je, jasno, moj cilj. No, idem samo meč po meč."

Na završnom turniru u Istanbulu kotira kao izraziti favorit. Kao, uostalom, i na svakom turniru na kojem se pojavi...

"Znam da me uvijek smatraju za favorita, ali ne razmišljam o tome. Nije mi to niti drago, ali niti mrsko. Možda je i bolje da vas drže za favorita, ali ja sam igrala dobro i kada nisam bila favorit. Nikada ne smatram da sam favorit jer svaka suparnica ima šansu igrati stvarno dobar tenis."