Pobijedila Azarenku
3

Serena Williams izborila sedmo finale Wimbledona

Totalsport
Serena Williams (Foto: Arhiv/AFP)
Serena Williams (Foto: Arhiv/AFP)
Amerikanka Serena Williams pobijedila je Bjeloruskinju Viktoriju Azarenku 6-3, 7-6(6) u drugom polufinalnom meču Wimbledona, te je izborila finale protiv Poljakinje Agnieszke Radwanske.

Sedmi put u karijeri Serena Williams izborila je plasman u finale Wimbledona. Četiri puta bila je pobjednica. Ukupno ima 13 Grand Slam turnira u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji. Azarenka je ostala na prošlogodišnjem dometu, polufinalu, nije ga uspjela nadmašiti.

U prvom setu je Williams napravila break u osmom gemu. U drugom je opet rano došla do breaka, ali se Azarenka vratila u šestom gemu i izjednačila na 3-3. Do kraja seta su obje držale svoje servise.

U tie-breaku je u prvih 12 poena svaka držala svoj servis, a onda je kod rezultata 6-6 Azarenka napravila neforsiranu pogrešku bekhendom. Serena Williams je na drugoj meč-lopti, ali prvoj sa svojim servisom, zabila 24. as u meču. Upravo je servis bio ključna razlika u ovom meču. Serena je s početnim udarcem napravila jako puno štete Azarenki, koja je zabila samo jedan as. Stoga ne čudi da je ukupni omjer izravnih poena 45-14 u korist Amerikanke. Williams na svom kontu sada ima 85 asova na turniru.

Azarenka je jedina igračica koja do polufinala nije izgubila niti jedan set. To joj nije pomoglo protiv 30-godišnje Serene Williams, koja se dizala i igrala sve bolje i bolje kako je turnir odmicao. Protiv Azarenke je odigrala najbolji meč na turniru, te ju je svladala osmi puta u devetom međusobnom ogledu. U Wimbledonu su igrale i 2009. godine, tada je Williams puno lakše pobijedila.

"U drugom setu sam bila malo stisnuta, ona se uspjela vratiti, odlična je igračica. Sedmi finale u Wimbledonu? To je nevjerovatno, tako sam uzbuđena. Radwanska u finalu? Uh bit će jako teško, Agnieszka igra nevjerovatan tenis, odlična je. Jako se radujem tom meču", izjavila je Serena Williams odmah nakon meča.

Podsjećamo, poljska teniserka i treća vimbldonska nositeljica, 23-godišnja Agnieszka Radwanska, u prvom je polufinalu trećeg Grand Slam turnira u sezoni pobijedila Njemicu Angelique Kerber 6-3, 6-4.

Protiv Radwanske je Williams igrala samo dva puta i oba meča je dobila, jedan od njih u Wimbledonu 2008. godine 6-4, 6-0.

Wimbledon, teniserke, polufinale:

Radwanska (3) – Kerber (8) 6-3, 6-4 S. Williams (6) – Azarenka (2) 6-3, 7-6(6)