Tenis
0

Schuettler dobio dozvolu za nastup u Pekingu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nijemac Rainer Schuettler dobio je dozvolu za nastup na olimpijskom teniskom turniru, saopćio je Arbitražni sud za sport (CAS).

Trideset četvrti teniser na ATP listi uložio je žalbu CAS-u navodeći da ga Međunarodna teniska federacija (ITF) "nepravedno" nije uvrstila na spisak učesnika turnira u Pekingu. Njegov plasman na ATP listi mu ne omogućava nastup u Pekingu, ali je zbog velikog broja otkaza ostalo nekoliko upražnjenih mjesta.

"CAS je odlučio da se Rainer Schuettler prema kriterijima ITF-a nalazi među najboljim igračima koji mogu učestvovati na olimpijskom turniru i da ga je nacionalni olimpijski komitet uvrstio na spisak olimpijaca", saopćeno je iz CAS-a.

ITF je u odgovoru saopćio da je "razočaran" odlukom.

"Možemo razumjeti da njemački olimpijski komitet ne razumije kako funkcionira profesionalni tenis, ali nema opravdanja za Schuettlera, koji se pripremao da uzme mjesto koje je osigurao njegov sunarodnjak Denis Gremelmayr ili njegova zamjena Michael Berrer", saopćio je ITF.

ITF je odredio 56 igrača koji mogu učestvovati na olimpijskim igrama prema ATP i WTA listama od 9. juna. Schuettler je tada zauzimao 89. mjesto, ali je plasmanom u polufinale Wimbledona došao na 39. poziciju.

Olimpijski teniski turnir bit će održan od 10. do 17. augusta.