Tenis
0

Schnyder najavila okončanje karijere

FENA
Patty Schnyder
Patty Schnyder
Švicarska teniserka Patty Schnyder saopćila je da će okončati karijeru, pošto je prije četiri dana izgubila u prvom kolu Roland Garrosa.

Schnyder je igrala na 59 turnira, a najbolji plasman ostvarila je 2004. kada je prošla u polufinale Otvorenog prvenstva Australije.

"Vrijeme je da zatvorim ovo nevjerovatno poglavlje kada sam bila teniserka. To je veoma emotivna odluka, s ogromnim osećanjima i potrebno mi je da prođe vrijeme", rekla je 32-godišnja Švicarka.

Profesionalnu karijeru počela je 1994. godine. Trenutno je na 55. mestu WTA liste, ali je 2005. bila sedma igračica svijeta.

"Finale Grand slam turnira ostat će moj san", rekla je Schnyder koja je bila razočarana porazom na startu turnira u Parizu.

Istakla je da joj je najveći uspjeh bio kada je 2002. osvojila titulu na turniru u Zürichu.

"To je najveći turnir koji sam osvojila, a posebno mi je bio važan jer sam pobijedila kod kuće", rekla je Schnyder i dodala da joj je drago što je 1998. godine s Martinom Hingis igrala u finalu Fed kupa.

Rođena je u Baselu, kao i Roger Federer. Osvojila je 11 titula u pojedinačnoj konkurenciji, međutim, ove sezone je odigrala 12 mečeva i pobijedila samo u tri.