"Napredovala sam"
6

Šarapova na zemlji više nije "krava na ledu"

Totalsport
Maria Sharapova (Foto: Arhiv/AFP)
Maria Sharapova (Foto: Arhiv/AFP)
Ruskinja Marija Šarapova objasnila je zbog čega se sve bolje i bolje osjeća na zemljanoj podlozi, na kojoj je u 1. kolu Roland Garrosa deklasirala Rumunjku Alexandru Cadantu 6-0, 6-0 za 52 minute igre.

Svojedobno je Šarapova svoje kretanje na zemlji opisala poput "krave na ledu", ali je poduzela sve korake kako bi se što bolje osjećala na toj podlozi. Nastupom u utorak potvrdila je da će ove godine na turniru na kojem je dva puta (2007. i prošle godine) stigla do polufinala, ali ne i dalje, biti u najužem krugu favoritkinja. Ostala tri Grand Slam turnira je osvojila.

"Ne postoji nadomjestak za težak rad, fizički rad, sate i sate na terenu i izvan terena. Ja sam radila. Osim toga, tu je i iskustvo. Tokom godina sam naučila šta tijelo može podnijeti, a što ne može. Kako se što bolje oporaviti. Malo po malo. Ne dižem lude težine utega i nikada neću, ali u nekim stvarima, malim eksplozivnim koracima sam napredovala", veli Šarapova.

Osvrnula se i na brzu pobjedu u 1. kolu.

"Fizički i psihički, vjerujem da mogu odigrati sedam mečeva u dvije sedmice na zemlji pa makar i svi bili teški, što prvi nije bio. Držim da se mogu oporaviti dobro nakon teškog meča i pripremiti za sljedeći, što mi je ranije stvaralo poteškoće", zaključila je Šarapova, koja će u 2. kolu igrati protiv Japanke Ayumi Morite.