Tenis
1

Šarapova gubi od Serene na terenima, ali je "pobjeđuje" u zaradama

Totalsport
Maria Šarapova (Foto: AFP)
Maria Šarapova (Foto: AFP)
Ruska teniserka Marija Šarapova devetu godinu zaredom je najbolje plaćena sportistica svijeta, prema podacima koje je objavio američki poslovni magazin Forbes.

Još od pobjede u Wimbledonu 2004. godine, do koje je stigla kao tinejdžerica sa 17 godina, Šarapova je neprekidno na vrhu liste najbolje plaćenih sportistica svijeta. U međuvremenu je potpisala mnoge unosne ugovore s kompanijama kao što su Nike, Head, Samsung, Tag Heuer, Evian ili Porsche. Početkom ove godine kreirala je novi proizvod - gumene bombone nazvane Sugarpova. Šarapova, dakako, nije zaslužna za sam okus slatkiša, već za njihov dizajn.

Svi ti ugovori i aktivnosti joj omogućavaju status neprikosnovene primadone svjetskog sporta kada je u pitanju zarada, jer na Forbesovoj listi se zbrajaju prihodi od nagradnih fondova na takmičenjima. Šarapova, ipak, najviše zarađuje od marketinga. Od juna 2012. do juna ove godine zaradila je oko 6 miliona američkih dolara od nagrada na turnirima, a oko 23 miliona od reklama.

Šarapova je, dakle, prema Forbesu, u proteklih 12 mjeseci zaradila 29 miliona dolara. Iako je od najbolje svjetske teniserke, Amerikanke Serene Williams, izgubila zadnjih 13 međusobnih duela (ukupno je 14-2 za Serenu), od toga četiri ove godine, Ruskinja se barem može utješiti da je bolja od Serene na bankovnom računu.

Mlađa sestra Williams je druga na Forbesovoj listi, zaradila je ukupno 20,5 miliona dolara. Treće i četvrto mjesto također drže teniserke, Kineskinja Li Na ($18,2 miliona), odnosno Bjeloruskinja Viktorija Azarenka ($15,7). Tek na petom mjestu je sportistica koja se ne bavi tenisom. U pitanju je američka vozačica kružnih stadionskih utrka Danica Patrick, koja je u proteklih 12 mjeseci inkasirala 15 miliona dolara.