Tenis
7

Sampras: Danas svi osim Federera igraju isto

Totalsport
Pete Sampras (Foto: AFP)
Pete Sampras (Foto: AFP)
Četrnaestorostruki osvajač Grand Slam turnira, američki teniser Pete Sampras, prokomentarisao je kako se igra promijenila u posljednjih 10-ak godina otkako ga nema na ATP Touru.

"Tenis se jako promijenio u posljednjih 10 godina. Servis-volej je nažalost izumro. Svi danas ostaju na osnovnoj liniji i što je snažnije moguće udaraju po lopti. Zapravo svi igraju isto. Samo Roger Federer varira sa stilom. Igra slice, servira i izlazi na mrežu. Rijetko koji drugi igrač to radi", smatra Sampras, dvostruki osvajač Australian Opena.

"I danas bih igrao servis-volej. Drugačije ne znam igrati. Ljudi govore da je taj stil postalo puno teže koristiti zbog nove tehnologije, no ja vjerujem da bi mi upravo ta tehnologija pomogla. Igra servis-volej bi funkcionirala i dan danas, samo ako je znate pravilno primijeniti", rekao je Amerikanac, koji će u nedjelju dodijeliti trofej pobjedniku Australian Opena.

Mnogi teniseri su za novu sezonu angažovali bivše šampione i osvajače Grand Slam turnira, no Samprasa takva vrsta posla ni najmanje ne zanima.

"Ne, ne i ne. Ne zanima me. Nedostaje mi tenis i uzbuđenje, ali ne zanima me putovati iz sedmice u sedmicu i živjeti tempom kojim danas žive Federer, Nadal, Đoković i drugi", kaže Sampras, koji je za kraj prokomentarisao i polufinalni meč tenisera između Federera i Nadala.

"To je susret dvojice najboljih tenisera svih vremena, koji, zanimljivo, igraju u istom desetljeću! Bit će to spektakl koji se ne smije propustiti", zaključio je Sampras po dolasku u Melbourne.