Tenis
0

Roddick proslavio 500. pobjedu na Touru

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Veliko razočarenje koje je donio iz finala Wimbledona peti teniser svijeta Andy Roddick ostavio je iza sebe na najbolji mogući način, nižući pobjede.

Izborio je Amerikanac četvrtfinale Washington Classica, gdje će igrati protiv Ive Karlovića, nakon što je sa 7-6(4), 6-4 bio bolji od sunarodnjaka Sama Querreyja.

Bit će zapamćen i po tome što je ubojiti server preko njega upisao svoju 500. pobjedu u karijeri. Jubilej koji ostvare samo najveći svrstao je Roddicka na 36. mjesto onih kojima je to pošlo za rukom u historiji tenisa.

Samo su trojica aktivnih tenisera uspješnija od Roddicka, nedodirljivi Švicarac Roger Federer (657), neuništivi Španac Carlos Moya (573) i nekad sjajni Lleyton Hewitt (511), svi od reda, zajedno s Roddickom, nekada prvi igrači ATP-ove liste.

  • Malen je broj onih koji su uspjeli doći do toga učinka, čista elita. Ja sam do toga broja došao, a preda mnom je još dosta vremena i da ga unaprijedim. Potvrda je to konzistencije moje karijere - kazao je Roddick nakon što je izborio četvrtfinale turnira na kojem je 2007. godine proslavio ukupnu pobjedu.

ATP turnir u Washingtonu prvi je na kojem Roddick nastupa nakon trećega poraza u finalu Wimbledona. Sva tri nanio mu je Federer, ovogodišnji je bio najneizvjesniji i najbolniji. Meč je trajao četiri sata i šesnaest minuta, a Amerikanac je pokleknuo nakon 5-7, 7-6(6), 7-6(5), 3-6, 16-14.