Nakon Australian Opena
0

Rafael Nadal dobio titulu "kralja Australije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rafael Nadal dobio je novu titulu u svojoj domovini: kralj Australije.

Nadal je porazio Rogera Federera u pet setova u nedjelju kako bi postao prvi Španac koji je osvojio Australian Open, i nije trebalo dugo da pohrle pohvale na njegov račun.

"Nadal je potvrdio svoju legendu u Australiji", pišu novine Diario de Mallorca na naslovnici svog websitea.

Nadal je pobijedio prvi Grand Slam sezone rezultatom 7-5, 3-6, 7-6 (3), 3-6, 6-2 kako bi osvojio svoj šesti veliki trofej. To je treća uzastopna pobjeda Nadala u finalu Grand Slam tuirnira nad Federerom, kojem je uskratio priliku da izjednači rekord Petea Samprasa od 14 osvojenih Grand Slam titula.

Website novina El Mundo nazvao je pobjedu "nesavladavim Nadalom" i proglasio je 22-godišnjaka s Majorke "kraljem Australije", prenosi AP.

Nadal je pobijedio tri od četiri velika turnira nakon što je osvojio četvrti uzastopni French Open i prvi Wimbledon u 2008. Nadal je smijenio Federera na prvom mjestu nakon rekordnih 237 sedmica u augustu i otada je pobijedio na Olimpijskim igrama u Pekingu.

"On je veliki šampion i veliki primjer svim mladim ljudima širom svijeta", izjavio je Emilio Sanchez Vicario, bivši kapiten španske Davis Cup reprezentacije.

Nadal je pobijedio u pet od sedam Grand Slam finala koje je igrao protiv Federera i sada ima omjer 13-6 protiv švicarskog asa.

Tri španska tenisera došla su do finala Australian Opena prije Nadala, a Carlos Moya je bio posljednji od njih kada je izgubio od Samprasa u 1997.