Nakon 33 godine
0

Posramljena Navratilova vratila češko državljanstvo

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Martina Navratilova, devetostruka pobjednica Wimbledona, ponovo je zatražila češko državljanstvo nakon izjava kako je posramljena američkim predsjednikom Georgom Bushom.

Novinarima u Tokiju, gdje će igrati na egzibicijskom turniru, potvrdila je da je nakon 33 godine ponovo postala građaninom zemlje u kojoj je rođena. Tada se bila preselila iz komunističke Čehoslovačke u SAD da igra tenis.

"Izgubila sam (češko državljanstvo) u to vrijeme. Dobila sam ga nazad 9. februara," rekla je dodavši da je odlučila zadržati i američko.

U intervjuu za češke Lidove Noviny ova teniserka je izjavila kako se srami Sjedninjenih Država pod Bushovom vlašću kao što se nekad sramila Čehoslovačke koja se podijelila na Češku i Slovačku nakon pada komunizma 1993. godine.

"Najgore je to što smo mi izabrali Busha," izjavila je. "Na drugoj strani, niko nije izabrao komunističku vlast u Čehoslovačkoj."

Navratilova je imala 18 godina kad je otišla u SAD, čime je razljutila režim u svojoj matičnoj državi i odmah potom je izgubila državljanstvo. Od 1981. državljanka je SAD-a. Kasnije je govorila kako je bila primorana da napusti svoju zemlju jer su je vlasti pokušavale spriječiti da igra u Americi, gdje se većina teniskih turnira održavala.

Nije imala puno razloga da zažali zbog svoje odluke. Ubrzo je postala najbolja teniserka svih vremena, osvojivši 18 grand slam turnira, uključujući devet puta Wimbledon. Njena prirodna snaga i opsesija fizičkom aktivnošću učinila je da je produžila svoju karijeru iznad prosječne karijere mnogih atleta.

  1. se prestala profesionalno baviti tenisom, ali se vratila šest godina poslije. Zadnji takmičarski meč odigrala je 2006. na US Open-u i to je bio 354 turnir u njenoj karijeri.

Ova 51-ogodišnjakinja radila je kao komentator za BBC Tennis Channel, ali je veliki dio svog vremena posvetila humanitarnom i političkom radu.

Radila je za organizaciju "People for Ethical Treatment of Animals" te učestvovala u kampanja za djecu i borbama za prava homoseksualaca.

Trenutno je fitnes ambasador u AARP grupi koja ima preko 39 miliona članova, a Navratilova planira i otvaranje teniske akademije za mlade u zemlji u kojoj je rođena, piše britanski Guardian.