Tenis
79

Porsche prekinuo saradnju s Marijom Šarapovom

Klix.ba
Njemačka kompanija Porsche prekinula je saradnju sa zvijezdom ženskog tenisa, Ruskinjom Marijom Šarapovom, nakon što je ona pala na doping testu provedenom na Australian Openu ranije ove godine.

Šarapova je bila ambasadorica Porscheovog brenda, a na konferenciji za medije je priznala da je pala na doping testu nakon što je u posljednjih deset godina uzimala lijek Meldonium, koji joj je propisao ljekar. Međutim, ovaj lijek je u januaru stavljen na listu zabranjenih supstanci, a Šarapova tvrdi da to nije znala. Dodala je da lijek uzima zbog manjka magnezija te zbog toga što u njenoj porodici ima osoba s dijabetesom. Ipak, USA Today piše da mnogi sportisti uzimaju Meldonium kako bi "povećali izdržljivost i ubrzali oporavak".

Porsche je nakon ovih događaja prekinuo saradnju sa Šarapovom kako bi analizirao cjelokupnu situaciju. Kompanija TAG Hauer je već odlučila da ne produži ugovor s ruskom teniserkom. Kompanija Nike također ima ugovor sa Šarapovom te još uvijek analizira situaciju.

Porsche je imenovao Šarapovu ambasadoricom brenda prije tri godine, a ona od tada promoviše različite modele. Ranije je promovisala Boxster Spyder, za koji je rekla da je "moderan i sofisticiran".

Šarapova se pojavljivala i u reklamama za unikatnu Panameru GTS, koja je proizvedena specijalno za nju.