ATP Cincinnati
0

Poker asova u četvrtfinalu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četvorica najboljih svjetskih tenisera s rang liste, Roger Federer, Andy Murray, Rafael Nadal i Novak Đoković, ostvarili su plasman u četvrtfinale sedmog ATP Masters 1000 turnira sezone u Cincinnatiju na tvrdoj podlozi.

Najbolji svjetski teniser Roger Federer teško je slomio otpor 19. igrača svijeta, Španca Davida Ferrera, kojeg je svladao 3-6, 6-3, 6-4 nakon jednog sata i 42 minute igre. Bio je to deveti susret ovih igrača i deveta pobjeda Federera. Ferrer je uhvatio dva seta, računajući, dakako, i jedan u ovom meču.

No, mogao je španski teniser ovoga puta imati i puno veći ulov, budući da je u trećem setu poveo s 3-1. No, Federer je odmah vratio break zaostatka, a u devetom gemu je još jednim breakom osigurao servis za meč, kojeg je sigurno realizirao. Koliko je to bio izjednačen meč, pokazuje podatak da je Švicarac osvojio 81 poen u meču, a Španac samo jedan manje.

  • Nisam očekivao da ću napraviti preokret i pobijediti jer je David odigrao veliku utakmicu. U početku mi je zakazao rad nogu, ali sam igrao sve bolje i bolje kako je meč odmicao – izjavio je Federer.

U četvrtfinalu će igrati protiv Australca Lleytona Hewitta, koji je zaustavio Amerikanca Sama Querreyja 6-1, 2-6, 6-3. Querrey je rundu ranije u dva tie-breaka izbacio sunarodnjaka Andyja Roddicka, ali protiv Australca nije bio niti blizu tog nivoa igre. U trećem setu je izgubio ključni servis u osmom gemu, a na Hewittovu drugu break loptu u tom gemu je napravio dvostruku grešku.

Branitelj naslova i pobjednik prošlogosedmičnog Masters turnira u Montrealu, Britanac Andy Murray, koji je ove sedmice prvi put u karijeri skočio na drugo mjesto ATP listi, savladao je Čeha Radeka Štepaneka 6-4, 6-1. Protivnik u četvrtfinalu bit će mu ''sretni gubitnik'' iz kvalifikacija, Francuz Julien Benneteau, koji je u tie-breaku trećeg seta savladao Španca Guillerma Garcia-Lopeza.

Novak Đoković savladao je Francuza Jeremyja Chardyja 7-5, 6-3. Francuski teniser je napravio 36 neforsiranih grešaka. Đoković je u oba seta imao i gubio break prednosti, ali je s novim oduzetim servisima osigurao pobjedu u dva seta, te savladao Chardyja i treći put u trećem međusobnom susretu. Za polufinale će igrati protiv Francuza Gillesa Simona, koji je, čini se,napokon pronašao pravu formu, nakon što je veći dio sezone odigrao loše. Simon je u osmini finala izbacio Rusa Nikolaja Davidenka 6-7(6), 6-4, 6-4.

Rafael Nadal pobijedio je Francuza Paul-Henrija Mathieua 7-5, 6-2. Mathieu je krenuo s vodstvom 4-1, ali je do kraja meča uhvatio još samo tri gema. Nadalov protivnik u četvrtfinalu bit će Čeh Tomaš Berdych, pobjednik nad Australcem Chrisom Guccioneom 6-4, 6-3.

ATP Cincinnati, osmina finala:

Federer (1) – Ferrer 3-6, 6-3, 6-4 Hewitt – Querrey 6-1, 2-6, 6-3 Murray (2) – Štepanek (16) 6-4, 6-1 Benneteau – Garcia-Lopez 4-6, 6-4, 7-6(4) Simon (9) – Davidenko (8) 6-7(6), 6-4, 6-4 Đoković (4) – Chardy 7-5, 6-3 Berdych – Guccione 6-4, 6-3

Nadal (3) – Mathieu 7-5, 6-2