Tenis
0

Počinje Wimbledon, turnir vrijedan 26,5 miliona eura

Klix.ba
Roger Federer
Roger Federer
Teniski turnir u Wimbledonu počinje danas. Nabolji teniseri i teniserke će na njegovim zelenim terenima pokušati otići što dalje, a konačni cilj je svakako osvojiti prestižni naslov, koji ove godine brani Švicarac Roger Federer.

Wimbledon se igra u Londonu od 1877. godine krajem juna i početkom jula i jedan je od četiri Grand Slam turnira pored Australian Opena, French Opena i US Opena. Jedini je od velikih turnira koji se igra na travi, svojoj originalnoj podlozi. Turnir traje dvije sedmice, a završava finalima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Wimbledonska tradicija se ogleda u striktnom kodeksu odijevanja, a specifična je i po tome što publika jede jagode sa šlagom. Gosti na turniru su članovi britanske kraljevske porodice. Teniseri igraju na ukupno 18 terena.

Trenutni osvajač Wimbledona u muškoj konkurenciji je švicarski teniser Roger Federer, koji je turnir osvojio sedam puta. Isti broj titula imaju William Renshaw i Pete Sampras. Kada je riječ o dublovima u muškoj konkurenciji, najviše titula ima Todd Woodbridge, čak devet.

U ženskoj konkurenciji naslov pripada američkoj teniserki Sereni Williams. Najviše titula u singlovima ima Marina Navratilova. Aktuelne osvajačice Wimbledona u dublovima su sestre Williams, Serena i Venus. Najviše titula u dublovima ima Elizabeth Ryan.

U mješanim dublovima aktuelni osvajači su Mike Bryan i Lisa Raymond. Najviše titula, kada je riječ o teniserima, u historiji Wimbledona imaju Ken Fletcher, Vic Seixas i Owen Davidson, po četiri, dok je kod teniserki Elizabeth Ryan najuspješnija svih vremena. Ona je osvojila sedam titula.

Uoči ovogodišnjeg turnira, čiji nagradni fond iznosi 26,5 miliona eura, postavlja se nekoliko pitanja, na koja će teniseri u svojim mečevima dati odgovor.

Da li će Roger Federer osvojiti osmu titulu i postati kralj Wimbledona?

Jedan od favorita u muškoj konkurenciji svakako je Roger Federer, koji će na Centralnom terenu otvoriti turnir protiv Victora Hanescua. On u svom vlasništvu ima sedam titula na Wimbledonu. Njegova namjera je odbraniti titulu i time postati kralj Wimbledona sa osam osvojenih titula. Njegov put će biti težak, a u četvrtfinalu bi se mogao suočiti sa Špancem Rafaelom Nadalom. Odlučan je da odbrani titulu, a svakako bi bilo veliko iznenađenje ukoliko ne bi uspio u tome.

Može li Serena Williams zadržati formu nakon osvajanja Roland Garrosa?

Serena Williams također brani titulu, a nedavno je osvojila i Roland Garros, što je njena druga titula u Parizu. Dobru formu je teško zadržati, posebno ukoliko nema kontinuiteta u igranju. No, ipak se radi o Sereni Williams koja je favoritkinja na bilo kojem turniru na kojem se pojavi. To je slučaj i na ovogodišnjem Wimbledonu, turniru koji je osvojila pet puta.

Hoće li Andy Murray dočekati svojih "pet minuta" na ovogodišnjem Wimbledonu?

Osim Federera, ove godine se mnogo očekuje od škotskog tenisera Andyja Murrayja. On je teniser koji ima možda i najveću želju za osvajanjem Wimbledona od svih ostalih tenisera. Prošle godine je bio blizu, ali je poražen od Federera. Ukoliko Murray ove godine osvoji Wimbledon, postat će prvi Britanac koji je osvojio titulu u singlu od 1936. godine, kada je osvajač bio Fred Perry.

Može li Victoria Azarenka napokon proći polufinale?

Osvajačica Australian Opena, Victoria Azarenka, dvije je godine zaredom Wimbledon napuštala nakon poraza u polufinalu, kada su bolje bile Petra Kvitova, odnosno Serena Williams. Titula u Melbourneu i polufinale u Roland Garrosu je mogu dodatno ohrabriti na putu ka tituli u Wimbledonu.

Može li Nadal dalje od 2. kola?

Bivši osvajač Wimbledona i aktuelni osvajač Roland Garrosa, španski teniser Rafael Nadal, prošle je godine izgubio u 2. kolu od Lukasa Rosola u meču koji je trajao svih pet setova. Ove godine je Nadal potpuno zdrav, njegovo koljeno je u boljem stanju, a on je ušao u pobjedničku formu. Od devet finala turnira koje je odigrao u posljednje vrijeme slavio je u njih sedam. U četvrtfinalu mu je potencijalni protivnik Federer, u polufinalu bi ga čekao Andy Murray, a u finalu bi se obračunao sa srbijanskim teniserom Novakom Đokovićem. To je svakako težak put, ali ako iko može napraviti nezamislivo, to je popularni Rafa.

Je li Maria Sharapova dovoljno inspirisana za trijumf na Wimbledonu?

Prošlo je devet godina otkako je tada 17-godišnja ruska teniserka Maria Sharapova osvojila Wimbledon pobijedivši Serenu Williams u finalu 2004. godine. Ove godine svakako namjerava osjetiti slast trijumfa.

Da li će braća Bryan slaviti u dublovima?

Američki dvojac, braća Bob i Mike Bryan, dva puta su osvojili Wimbledon i ove godine se namjeravaju ponovo okititi odličjem. Međutim, ove godine imaju dodatni pritisak, a to je osvajanje Grand Slama.