Na korak od sna
0

Pobjeda reprezentacije BiH u dublu nad Estonijom

Piše: D. Brkić
(Foto:Darko Zabuš/Fotoservis)
Teniska reprezentacija BiH povela je sa 2:1 u 2. Kolu Euroafričke zone Davis Cupa, pošto je danas u tuzlanskoj dvorani “Mejdan” u dubl meču nadigrala reprezentaciju Estonije sa 3:2 (6:4, 6:1, 6:7 (1),2:6 ).

Naši su se reprezentativci pribojavali dubl meča, prvenstveno zbog prošlogodišnjeg ubjedljivog poraza od istog protivnika, ali su Amer Delić i Ismar Gročić, u pet setova nadvisili protivnika i stigli do prednosti pred odlučujuće nedjeljne mečeve.

Statistički gledano naš tim nije izgubio niti jedan game na svoj servis u prva dva seta, dok su znalački koristili svaku priliku za breake. U prvom setu igralo se 38. minuta, a Delić i Gorčić su priliku za breake dočekali kod rezultata 5:4.

U drugom setu naši su igrali furiozno i za samo 22. minute isprašili goste sa 6:1, oduzevši im dva servisa. Estonski par Jürgen Zopp i Malt Künnap, u trećem setu je uspio unijeti rezultatsku neizvijesnost, jer su u tai – breaku savladali naš par sa 7:1.

Izgubljen tai – break ostavio je traga na igru našeg para. Gorčić je u četvrtom setu na startu izgubio svoj servis, kasnije još jedan, pa su Estonci za 35. minuta igre sa 6:2 riješili set u svoju korist.

U petom setu Delić i Gorčić, su smogli snage, uzeli dva breaka na servis Zoppa i do kraja sigurnim servisom stigli do 6:2 i ukupnih 3:2.

Nakon meča Jürgen Zopp izjavio je da se ključni trenutak dogodio u petom setu kada je on slabo odservirao, a naši igrači uzeli break.

“Znamo šta nes čeka sutra, imamo prednost, ali ništa nije gotovo. Olakšali smo stvari, ali imamo dosta posla u nedjelju. Imam snage za Zoppa, fizički sam spreman i dati ću 200 odsto od sebe”, rekao je Delić.

Posljednjeg dana turnira, u nedjelju od 14 sati, sastat će se Amer Delić i Jürgen Zoop, a posljednji susret igraće Aldin Šetkić i Jaak Poldma.

Pobjednik igra u 3. kolu sa boljim iz duela Danske i Latvije, a ukupni pobjednik naredne godine igraće u Prvoj Euroafričkoj zoni Davis Cupa.

Rezultati:

BiH - Estonija 2:1 singl (8. jula): Aldin Šetkić - Jurgen Zopp 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 2:6

Amer Delić - Jaak Poldma 6:4, 6:1, 7:5 dubl (9. jula): Amer Delić/Ismar Gorčić - Jurgen Zopp/ Mait Kunnap 6:4, 6:1, 6:7(1), 2:6, 6:2 singl (10. jula, 14.00 sati): Amer Delić - Jurgen Zopp Aldin Šetkić - Jaak Poldma