Wimbledon
0

Petra Kvitova prva finalistkinja

Totalsport
Petra Kvitova (Foto: wimbledon.com)
Petra Kvitova (Foto: wimbledon.com)
Ljevoruka češka treniserka Petra Kvitova (21) dokazala je da je Wimbledon "njen" turnir izborivši prva subotnje finale. Bila je bolja od nepunih godinu dana starije Bjeloruskinje Viktorije Azarenke 6-1, 3-6, 6-2.

Osmopostavljena Čehinja, lanjska polufinalistica, u potpunosti je dominirala mečom osim kratkog pada u koncentraciji tokom drugog seta. Četvrta nositeljica imala je break u drugom gemu i sačuvala potom prednost do kraja seta. Izgubljeni servis-gem u drugom setu bio je jedina Petrina slabost pri servisu tokom cijelog meča. Azarenki je pak Kvitova po dva servisa oduzimala i u prvome i u trećem setu.

Zabila je pobjednica devet asova, te zabila 40 winnera uz 14 neprisiljenih grešaka. Koliko je podređenu i rezerviranu ulogu imala Bjeloruskinja, govori njezina statistika: jedan as, devet winnera i sedam neprisiljenih pogrešaka.

Meč je bio repriza lanjskog sraza trećeg kola, koji je Kvitova dobila u dva seta (7-5, 6-0) serijom 10-0 od Azarenkina vodstva 5-3 u prvom setu.

Bio je ovo peti međusobni meč dviju igračica i treća uzastopna pobjeda Kvitove. Prvi su put igrale treći set.

U finalu će Kvitova, koja je ovim rezultatom ostvarila svoj najbolji rezultat na Grand Slamu (i Azarenki je najbolji rezultat ovaj polufinale!), igrati protiv pobjednice dvoboja između Njemice Sabine Lisicki i Ruskinje Marije Šarapove. Dobije li finale, Čehinja će postati prva ljevakinja s pojedinačnim vimbldonskim naslovom nakon Martine Navratilove 1990. godine.

Wimbledon, teniserke, polufinale:

Kvitova (8) – Azarenka (4) 6-1, 3-6, 6-2