Zatvara se u kondicijsku čahuru
0

Otkrivena tajna uspjeha Novaka Đokovića

Totalsport
Novak Đoković
Novak Đoković
Od poraza u finalu US Opena prošle godine, kada je bolji bio Rafael Nadal, Novak Đoković redovno provodi vrijeme u kondicijskoj čahuri koja nalikuje igrački iz Zvjezdanih staza.

U unutrašnjost ovalne čahure s ukošenim ležajem Đoković se zatvara ima već godina dana. Od trenutka kada je počeo prakticirati današnji ritual kao dodatnu komponentu vlastitoga trenažnog programa na omjeru je 81-8!

Napravu vrijednu 75.000 dolara proizvodi kompanija CVAC. Njezina je namjena oporaviti organizam od treninga visokog intenziteta, te time povećati atletske sposobnosti sportista poboljšanjem cirkulacije, stimulacijom proizvodnje kisikom bogatijih krvnih zrnaca i bržim razlaganjem mliječne kiseline.

Jedan od prvih koji je počeo noćiti u takvoj komori/sobi bio je tadašnji Realov napadač (danas u Schalkeu) Raul Gonzalez.

Naprava zapravo "glumi" boravak i trening na visokim nadmorskim visinama. Kao i rijedak planinski zrak.

Za razliku od drugih sličnih novotarija, CVAC-ova komora, kako tvrdi proizvođač, može se prilagoditi različitim trenažnim svrhama.

U smislu tjelesne apsorpcije kisika čahura je navodno dvostruko učinkovitija od krvnog dopinga, "ozloglašenog" u hormonima poput EPO-a ili CERA-e. Ispada da je ovakav način dvostruko efikasniji a istodobno zakonski dopušten.

Zasad Svjetska antidopinška agencija (WADA) nije zabranila ovakve vrste oksigenskih komora premda je službeno stajalište agencije da one "nisu u duhu sporta".

Testiranja o učinku sličnih komora i čahura na zdravlje prosječnih ljudi već su u toku. O njima ovisi plasman proizvoda u široku javnu uporabu.