Marat Safin
0

"Ostavite moju sestru na miru!"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Zaštitnički se postavio Marat Safin u odbranu svoje sestre Dinare u srijedu, nakon što je najbolja teniserka svijeta jedva izborila plasman u 2. kolo US Opena.

Još od aprila, kada je Safina postala svjetski broj 1, nalazi se pod teškom teretom kritika zbog činjenice da predvodi WTA poredak, a nikada nije osvojila Grand Slam naslov.

U polufinalu Wimbledona dobila je lekciju od Venus Williams koja je slavila 6-1, 6-0 pobjedu ostvarenu za svega 51 minutu, a u utorak je jedva “preživjela” 1. kolo u Flushing Meadowsu. Na neočekivano jak otpor naletjela je vodeća teniserka svijeta u meču protiv 18-godišnje Australke Olivije Rogowske, koja je u posljednjoj dionici meča imala prednost od 3-0, a potom i 4-2, da bi u konačnici pobjedu upisala Ruskinja s 6-7 (5), 6-2, 6-4 protiv 167. tenisačice svijeta. Da je kojim slučajem Safina upisala poraz postala bi prva igračica u historiji ovog sporta koja se od US Opena oprostila na otvaranju, a da je na turnir ušla kao vodeća u WTA poretku.

Marat, koji je i sam bio svjetski broj 1, ne vidi baš ništa sporno u WTA poretku, pa je iskoristio obraćanje medijima nakon svog oproštaja od US Opena da poruči svim kritičarima njene sestre da je došlo vrijeme da ušute.

  • Svi su kruti u stavu je li moja sestra pravi broj 1. Otvorite li stranicu u novinama možete čitati samo o tome da je napravila osam dvostrukih grešaka, te imala 43 neprisiljene greške i umalo izgubila od 18-godišnjakinje. Pa, koga briga za to? Ona je vodeća na svijetu i ja je moram braniti. Jadnica, trudi se i ide joj zaista dobro. Dobija mnogo pažnje, ali ne one koju zaslužuje, pogotovo zato što je prva igračica svijeta - kazao je Safin.

Najveća Safinina kritičarka je Serena Williams, druga teniserka svijeta i vlasnica dva Grand Slam naslova ove sezone. Uprkos naslovima na jakim teniskim turnirima Serena boljke pokazuje kada su u pitanju manji turniri, gdje Ruskinja, pak, igra vrlo dobro. Sistem koji cijeni konzistentnost, a ne uspjehe isključivo na Grand Slam turnirima, nagradio ju je vodećom pozicijom na WTA listi.

Upravo na to ukazao je i Marat Safin istaknuvši da je njegova sestra u posljednjih godinu dana igrala 15 finala i osvojila sedam turnira.

  • Pomirite se s time da ona nije slagala poredak i ostavite je već jednom na miru – zaključio je stariji brat Dinare Safine.