Wimbledon
0

Đoković teško dobio Tomića za polufinale

Totalsport
Novak Đoković (Foto: wimbledon.com)
Novak Đoković, drugi nositelj Wimbledona, teškom je mukom pobijedio Australca bosanskih korijena Bernarda Tomića 6-2, 3-6, 6-3, 7-5 u četvrtfinalu Wimbledona.

Drugi i 158. teniser svijeta odigrali su svoj prvi međusobni dvoboj. Na igralištu velika razlika u plasmanu na svjetskoj rang-listi između srpskog 24- godišnjeg tenisera i 18-godišnjeg Australca, kojem je ovo bio prvi četvrtfinale na nekog Grand Slam turniru, gotovo da nije bila primjetna.

Đoković je, doduše, pokazao autoritet u prvom setu kojeg je dobio sa 6-2, ali je nakon toga uslijedilo razdoblje Tomićeve dominacije. Australac je dobio drugi set, a u trećem je poveo s 3-1. Jasno je da je u tim trenucima Đoković bio u krizi, dok je Tomić igrao svoj najbolji tenis. Služili su ga svi udarci i djelovao je pun samopouzdanja.

Ipak, Đoković je nakon toga osvojio sedam gemova zaredom, dobio je treći set i poveo u četvrtom s 2-0. U tim trenucima izgledalo je da Đokovića čeka lagani put prema pobjedi. No, Tomić se nije predao, te je serijom od tri gema ponovno vratio neizvjesnost u meč. Štaviše, kod vodstva 5-4 u četvrtom setu stigao je do 0-30, bio je samo na dva poena udaljen od petog seta. No, u tim trenucima je Đokoviću proradio servis i bekhend, pa se spasio od ulaska u peti set i izjednačio na 5-5. Gem kasnije napravio je break, a onda odservirao za polufinale.

"Zapravo je ovo bio vrlo izjednačen meč. Tomić je vrlo nepredvidljiv, zabio je puno izravnih poena, teško mu je čitati igru. Ovo je njemu prvi Grand Slam četvrtfinale, nije imao što izgubiti i odigrao je odlično", pohvalio je Đoković svog suparnika.

Dodajmo još da je Tomić imao četiri izravna poena više od Đokovića (43-39), ali je imao i 14 neforsiranih pogrešaka više (41-27).

Đoković će u polufinalu igrati protiv pobjednika meča između Švicarca Rogera Federera i Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge.

Wimbledon, teniseri, četvrtfinale:

Đoković (2) – Tomić 6-2, 3-6, 6-3, 7-5