Tenis
0

Đoković osigurao čelnu poziciju na kraju sezone

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpski teniser Novak Đoković okončat će 2011. godinu na čelnom mjestu ATP liste prvi put u svojoj karijeru, potvrdili su na web-stranici Udruge teniskih profesionalaca (ATP).

Matematički je "Nole"osigurao broj 1 porazom Rafaela Nadala u 3. kolu ATP turnira u Šangaju (od Floriana Mayera). Postao je tako prvi srpski teniser koji će godinu dočekati kao najbolji teniser svijeta i 16. različiti teniser kojem je to uspjelo u povijesti ATP renkinga (od 1973.).

Također, Đoković je prvi teniser izuzev Rogera Federera (2004-2007, 2009.) i Rafaela Nadala (2008, 2010.) koji će okončati godinu na vrhu nakon Andyja Roddicka kome je to uspjelo 2003. godine.

Ove sezone Đoković je osvojio 10 naslova u 11 odigranih finala ostvarivši pritom omjer pobjeda i poraza 64-3. Osvojio je tri Grand Slam naslova (Australian Open, Wimbledon i US Open), kao i rekordnih pet naslova na turnirima iz serije ATP Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Madrid, Rim i Montreal), a na čelo poretka zasjeo je 4. jula nakon osvajanja Wimbledona.

Protiv tenisera, koji se nalaze na prvih 10 mjeste, ove sezone je ostvario omjer od 20 pobjeda i dva poraza, a pritom je pobijedio Nadala šest puta, a Federera četiri puta.

Prigodna svečanost na kojem će Đokoviću biti odano priznanje za okončanje godine na vrhu ATP liste održat će se na ATP World Tour Finalsu u Londonu, završnom turniru godine koji se održava od 20. do 27. novembra.