Nakon poraza od Federera
0

Đoković: Moja serija je negdje morala stati

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
"Iza mene je najboljih pet mjeseci u životu, u mojoj teniskoj karijeri", rekao je Novak Đoković nakon polufinalnog poraza od Rogera Federera u Roland Garrosu.

Uoči pariskog Grand Slam turnira, Đoković je osvojio svih sedam turnira na kojima je nastupao ove godine, Australian Open, Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid i Rim. Upisao je prije dvoboja s Federerom 43 uzastopne pobjede, a 41 u ovoj godini. Federer je bio posljednji koji ga je dobio prije polufinala French Opena, lani na ATP Finalsu u Londonu. Švicarac je bio bolji i u petak sa 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5).

Time je Đoković propustio osigurati prvi put u karijeri skok na prvo mjesto na rang-listi. No, do njega će ipak doći ukoliko Federer u finalu pobjedi branitelja naslova, Španca Rafaela Nadala.

"Ne mogu se žaliti, uživao sam u fenomenalnom razdoblju, pet najboljih mjeseci u mom životu i teniskoj karijeri. Negdje je to moralo stati, znao sam da će se dogoditi. Nažalost, došlo je u lošem trenutku. Odigrali smo veliki meč. No, to je sport. Nastavit ću žestoko raditi", rekao je Đoković, koji će sljedeći nastup imati u Wimbledonu, nakon što je otkazao sudjelovanje na Queen's Clubu sljedeće sedmice.

Osvrnuo se srpski teniser i na sam meč u kojem se nije predao nakon zaostatka 2-0 u setovima. Štaviše, izborio je čak i servis za poravnanje na 2-2 u setovima. No, Federer je u petak odigrao kao u najboljim danima.

"Nakon što sam izgubio prva dva seta, nastojao sam se jako motivisati i razmišljati samo o prvom poenu u trećem setu, o početku novog meča. Mislim da sam igrao dobro. Servirao sam za peti set, ali Roger je tada odigrao nekoliko stvarno dobrih poena. Prema tome, zaslužio je pobjedu", zaključio je Đoković.