ATP Montreal
0

Đoković ispustio samo tri gema protiv Monfilsa

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AP)
Novak Đoković (Foto: AP)
Prvi teniser svijeta Novak Đoković lakoćom se probio u polufinale ATP turnira iz Masters 1000 serije u Montrealu. Trebalo mu je samo sat i 14 minuta za pobjedu 6-2, 6-1 protiv Francuza Gaëla Monfilsa.

Za plasman u finale srbijanski teniser će igrati protiv još jednog Francuza, Jo-Wilfrieda Tsonge, koji je u četvrtfinalu nadigrao Španca Nicolasa Almagra sa 6-4, 6-4.

Đoković se u prvom gemu meča protiv Monfilsa suočio s break-loptom za petog nositelja, a nakon što ju je spasio, sve je polako krenulo na njegov mlin. Francuz se držao do 2-2, da bi Đoković nakon toga osvojio devet gemova u nizu i priči je bio kraj. Sedma mu je to pobjeda u isto toliko dvoboja protiv Monfilsa.

"Odigrao sam najbolji meč na turniru, bez sumnje. Sve se odvijalo dobro. Mučio sam se malo na početku da zadržim servis, ali nakon što sam napravio prvi break, bilo je nevjerovatno. Devet gemova u nizu. Sretan sam što moja igra napreduje svakim danom", rekao je Đoković.

Srbijanac je sada na omjeru pobjeda i poraza 51-1 ove sezone i sve je bliže i petom ovogodišnjem naslovu na turnirima Masters 1000 serije. U finalima Indian Wellsa, Miamija, Madrida i Rima svladao je Rafaela Nadala. U Montrealu, pak, lovi svoj drugi naslov nakon što je u debiju prije četiri godine bio bolji od Rogera Federera.

Upravo je Federera ove godine u osmini finala izbacio Jo-Wilfried Tsonga koji je i u četvrtfinalu bio na visini zadatka. Za pobjedu nad Almagrom mu je bilo dovoljno sat i 28 minuta igre i po jedan break u svakom setu. Španac nije nijednom oduzeo servis suparniku. Tsonga sada u međusobnim dvobojima protiv Almagra vodi s 5-0.

I protiv Đokovića 26-godišnji Francuz ima pozitivan omjer (5-3), ali njihov posljednji dvoboj, u polufinalu ovogodišnjeg Wimbledona, otišao je na stranu srbijanskog tenisera.

Podsjetimo, u drugom polufinalu u Montrealu će igrati Amerikanac Fish i Janko Tipsarević.

ATP Montreal, četvrtfinale:

Đoković (1) – Monfils (5) 6-2, 6-1 Tsonga (13) – Almagro (8) 6-4, 6-4 Fish (6) – Wawrinka (14) 6-3, 6-7(8), 6-0 Tipsarević – Berdych (7) 6-4, 6-4