Tenis
460

KOMENTAR / Očaravajuća radost tenisa: Damir Džumhur digao naciju na noge

Piše: Edin Isanović
Damir Džumhur (Foto: Klix.ba)
Damir Džumhur (Foto: Klix.ba)
Bh. teniser Damir Džumhur u fokusu je interesovanja ovih dana. Plasirao se među 32 najbolja tenisera na Australian Openu. Pokazao je veliku vjeru u sebe i bh. tenis. Izdržao je sve napore i stigao do trećeg kola, što je najveći uspjeh u ovom sportu od osamostaljenja države. Za malu zemlju kao što je naša to je definitivno senzacionalan uspjeh kojeg često nismo ni svjesni. Nastupi Džumhura nikoga danas ne ostavljaju ravnodušnim, a stekao je velike simpatije šire javnosti.

Svoje suparnike do Dodiga, koji je predao meč, pobjeđivao je u velikom stilu. Davao je sve od sebe, igrao do krajnjih granica svojih mogućnosti. Bio je hrabar, nastupao otvorenog garda i to mu se do sada potpuno isplatilo. Jutra poslije njegovih dvoboja nosile su dobre vijesti.

Juniorski prvak Starog kontinenta

Iako su posljednji rezultati za mnoge veliko iznenađenje treba napomenuti da je Džumhur od početka svoje karijere označen kao izuzetno nadaren teniser s velikim potencijalom. Predviđana mu je blistava karijera.

Tako je u julu 2010. godine postao evropski juniorski prvak, u kategoriji do 18 godina. Kada je 26. jula iste godine stigao na Sarajevski aerodrom oko vrata je imao medalju. Tog dana rodbina, prijatelji i brojne novinarske ekipe dočekali su istinskog junaka. Bio je na vrhu piramide, što je tada bilo pravo čudo. I tada je napravio najveći uspjeh u historiji bh. tenisa.

Imao je Damir i ponudu da nastupa za Hrvatsku, ali je odbio. U Intervjuu urađenom u julu 2010. godine za naš portal je rekao kako je odbio ponudu susjedne zemlje.

"Odbio sam Hrvate, BiH je moja domovina. Sigurno je da bih imao bolje uslove, ali od toga nema ništa. Uopšte ne razmišljam o tome", rekao je Džumhur.

Protiv "sedmog reketa svijeta" nema šta izgubiti

U nedavnom razgovoru za Klix.ba naglasio je kako mu je cilj da na ATP listi dođe do 170. mjesta, a to će nakon Australian Opena i ostvariti. Bit će mnogo iznad pomenute pozicije. Tenis je kako kaže zavolio zbog oca koji mu je trener. Do posljednjeg turnira najdraža mu je pobjeda bila u Švicarskoj kada je postao juniorski prvak Starog kontinenta. Vjerujemo da će se to sada promijeniti.

Poraz u polufinalu Olimpijskih igara za mlade u Singapuru 2010. godine mu je bio najteži u karijeri.

Damir je željan uspjeha. Ambiciozan je, a takav i treba biti u ovom kao i drugim sportovima. Imao je on svojih uspona i padova, ali kada je staza postla teže prohodna, kada je bilo važno, pokazao je kvalitet.

Samo istinska vrijednost može opstati unatoč svim iskušenjima, Damir Džumhur to zaista jeste. Njegove pobjede digle su naciju na noge.

U trećem kolu Džumhur će igrati protiv Čeha Tomasa Berdycha, sedmog reketa svijeta i finaliste Wimbledona iz 2010. godine. Definitivno, nema šta izgubiti. Sjajno zvuči istina da je i do sada napravio nevjerovatan uspjeh.