Tenis
164

Novi okršaj starih rivala: Federer i Đoković u finalu Wimbledona

Klix.ba
(Foto: EPA)
U polufinalnom meču ovogodišnjeg Wimbledona drugi teniser svijeta Roger Federer odnio je pobjedu nad trećeplasiranim Andyjem Murrayjem.

Bio je ovo drugi polufinalni meč nakon kojeg su poznati učesnici finala - Novak Đoković i njegov rival Roger Federer. Srbijanac će se boriti za treći, dok će Federer dati sve od sebe za osmi trofej.

Bio je to njihov 24. duel, te 13. pobjeda Švicarca kojom se plasirao u 10. finale Wimbledona. Federer je dominirao zahvaljujući ponajviše sjajnim servisima, a 33-godišnjak je pored upisanih 3:0 gledaocima zajedno sa Murrayom priredio odličnu tenisku partiju.

Napetost ilustruje 10. gem drugog seta, pet brejk i set lopti Škot je spasio pri vodstvu Federera od 5:4. Odličnim je potezima dizao na noge njemu naklonjenu publiku, koju je uprkos Murrayevom trudu Federer utišao u 12. gemu.

U prva dva seta dva su tenisera pokazala velike vještine, ali je Škot „padao“ u presudnim trenucima tako da je Federer uzimao prevlast u sportski savršenim završnicama. Treći set okončan je uz manju borbenost Murraya što je krunisano konačnom pobjedom drugog tenisera svijeta.

Wimbledon, polufinale:

Novak Đoković - Rochard Gasquet 3:0 (7:6, 6:4 i 6:4) Andy Murray - Roger Federer 0:3 (5:7, 5:7, 4:6)