Tenis
0

Novak Đoković: Ne smeta mi duža pauza

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AP)
Novak Đoković (Foto: AP)
"Četiri dana bez ijednog meča neće mi predstavljati problem protiv Rogera Federera", najavio je Novak Đoković uoči polufinalnog ispita na Roland Garrosu protiv Švicarca, koji ga očekuje u petak.

Đoković je zadnji meč u Roland Garrosu odigrao u nedjelju, savladavši Francuza Richarda Gasqueta 6-4, 6-4, 6-2. U četvrtfinalu je trebao igrati protiv Talijana Fabija Fogninija, koji mu je zbog povrede (istegnuća mišića lijeve noge) predao bez borbe.

To znači da će srpski teniser u petak gotovo pa početi novi turnir...

"Igrao sam puno tenisa ove godine. Ne vjerujem da ću zbog ove stanke izgubiti ritam. Jedva čekam povratak na igralište i borbu, mentalno sam motivisan", ispričao je Đoković Amerikancu Johnu McEnroeu u intervjuu za Tennis Channel.

Ukoliko Đoković pobijedi Federera, s 42. uzastopnim uspjehom bi izjednačio baš McEnroejev rekord, koji je 1984. godine sezonu otvorio s 42 pobjede. Ukupno bi to Đokoviću bila 44. uzastopna pobjeda, računajući i dvije koje je polučio u finalu Davis Cupa prošle godine. Apsolutni rekorder je Argentinac Guillermo Vilas sa 46 uzastopnih pobjeda 1977. godine.

Federer ima 13-9 protiv Đokovića, ali sva tri meča ove godine, sva tri na tvrdoj podlozi (Australian Open, Dubai, Indian Wells), dobio je Đoković. U Roland Garrosu još nikada nisu igrali međusobno.

"Federer je veliki igrač, veliki šampion. No, ja igram najbolji tenis svog života. Moram doći na teren i vjerovati da mogu pobijediti. To je jedini način kako se mogu domoći pozitivnog rezultata", kaže Đoković.

Meč u petak za njega će imati posebnu težinu. U slučaju pobjede će prvi put u karijeri osigurati skok na 1. mjesto svjetske rang-liste, neovisno o učinku branitelja naslova, Španca Rafaela Nadala, koji će u drugom polufinalu igrati protiv Britanca Andyja Murrayja. No, Đoković dobro zna ko ga čega s druge strane mreže.

"Roger je najuspješniji svih vremena u historiji Grand Slam turnira. Uvijek je na njima igrao toliko dobro, dolazio barem do četvrtfinala ili polufinala."

Otkrio je i formulu svojih uspjeha.

"Samopouzdanje je najvažnije. Nemam dojam da sam nešto posebno popravio igru, možda tek malo u svim udarcima. Vratio mi se dobar servis, sada mogu računati na besplatne poene iz početnog udarca, što je jako važno, posebno na zemlji. Tačno znam šta na terenu moram uraditi. Fizički sam vrlo spreman, a mentalno potpuno stabilan", zaključio je Đoković.