Poslije velike borbe s Nadalom
0

Novak Đoković ponovo osvojio Australian Open

Piše: N. J.
Novak Đoković (Foto: AFP)
Srbijanski teniser Novak Đoković pobjednik je ovogodišnjeg Australian Opena, čime je odbranio trofej koji je osvojio i prošle godine na ovom turniru. Đoković je u finalu sa 3:2 savladao španskog tenisera Rafaela Nadala nakon velike borbe.

Španac je dobro otvorio meč, osvojivši prvi set u kome je uzeo dva breaka Đokoviću (7:5). Pošlo mu je to za rukom nakon čak 80 minuta igre. Novak je, međutim, već u narednom setu pokazao zašto je broj 1 u svijetu te je poravnao na 1:1.

Nadal se u tom setu nije predavao ni nakon 5:2 pa je uspio smanjiti na 5:4, ali je onda Đokoviću dvostrukom servis-greškom omogućio da poravna rezultat. Treći set Đoković je puno lakše i brže riješio u svoju korist. Nakon 45 minuta bilo je 6:2 za Đokovića.

Nadal je, nakon izjednačene borbe, ipak u tie-breaku narednog seta uspio izboriti i peti set. Poslije velike borbe, posljednji set pripao je Đokoviću (7:5), koji je time odbranio titulu na Australian Openu i još jednom podigao pehar.

Meč je trajao pet sati i 53 minute, što ga čini najdužim u historiji na Australian Openu. Đoković ga je osvojio drugu godinu zaredom, a treći put u karijeri. Ovo mu je peti osvojeni Grand Slam turnir - osim tri Australian Opena osvojio je i Wimbledon i US Open.

Đoković je u obraćanju publici nakon podizanja pehara zahvalio Nadalu na sjajnoj predstavi i poželio da u budućnosti imaju još puno ovakvih mečeva.

"Nažalost, dvojica nisu mogla pobijediti večeras", rekao je Đoković, a potom zahvalio svom i Nadalovom timu, porodici, prijateljima i publici.

Australian Open, muško finale:

Đoković (1) - Nadal (2) 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5