Australian Open
0

Novak Đoković lako do polufinala

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri uvjerljivo najbolja svjetska tenisera ostali su u završnoj fazi borbe za naslov na prvom Grand Slam turniru sezone, Australian Openu.
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
U četvrtak će se u prvome polufinalnom srazu sastati drugi nositelj Rafael Nadal i trećepostavljeni Švicarac Roger Federer, dok će dan kasnije svoj polufinale igrati prvi protiv četvrtog nositelja, Novak Đoković i Andy Murray.

Tek treći put u historiji Australian Opena došlo je do savršenog polufinala četvorice nositelja. Dogodilo se to još samo 1988. (pobjeda Matsa Wilandera) i 2005. godine (Marat Safin).

Kad su u pitanju svi Grand Slamovi, računajući od pokretanja Open ere 1968. godine, četvorica najboljih svjetskih tenisera u završnici će se nadmetati 14. put. Španac će protiv Švicarca u polufinalu jednog Grand Slama igrati prvi put nakon 2005. godine na Roland Garrosu. Omjer u njihovim međusobnim mečevima iznosi 17-9 u korist Nadala, no zadnji je meč, krajem prošle godine na ATP Finalsu u Londonu, uvjerljivo (6-3, 6-0) dobio Federer.

Jedini su put na Australian Openu igrali finale 2009. godine. Nadal je slavio u pet setova.

Murray je iznenađen suparnikom u polufinalu. Navikao je godinama da je u njegovu dijelu žrijeba za polufinale Rafael Nadal.

"Skoro na svakom Grand Slamu koji sam igrao bio sam u Nadalovu dijelu žrijeba. Uistinu se ne mogu sjetiti kada to zadnji put nije bio slučaj", rekao je škotski teniser, koji će u polufinalu igrati reprizu prošlogodišnjeg finala protiv Đokovića.

Taj je meč, jedini njihov dosadašnji na Australian Openu, 24-godišnji Srbijanac dobio lako u tri seta (6-4, 6-2, 6-3).

Posljednji njihov meč, ljetos u Cincinnatiju, u finalu je dobio Murray nakon što mu je Đoković predao pri vodstvu Britanca 6-4, 3-0. Ukupno najbolji svjetski teniser u uzajamnim dvobojima sa škotskim vršnjakom ima 6-4.