Roger Federer
0

"Nisam igrao loše i ne strahujem za budućnost"

Totalsport
Roger Federer (Foto: Reuters)
Roger Federer (Foto: Reuters)
Legendarni švicarski teniser Roger Federer pokazao je optimizam na pres-konferenciji poslije poraza od Novaka Đokovića u polufinalu Australian Opena.

Iako ga je Đoković pobijedio u trima setovima (7-6, 7-5, 6-4), meč je trajao puna tri sata, a svaki se set igrao oko 60 minuta: prvi 57, drugi 61, a treći 62!

"Kako se osjećam? Osjećam se vrlo dobro i vrlo sam optimističan u vezi sljedećih, recimo, 15-ak turnira", rekao je odmah na početku izlaganja 29-godišnji Švicarac, otklonivši daljnja pitanja i razgovore oko eventualnog nedostatka motiva ili povlačenja s Toura.

"U posljednje vrijeme jedva da sam izgubio koji meč. Vrlo sam zadovoljan kvalitativnim nivoom vlastite igre, kao i vlastitim fizičkim stanjem. Uistinu sam vrlo uzbuđen zbog nastavka sezone."

"Naravno, ovo je razočarenje. Ipak, igrao sam dobar turnir. Uistinu sam u posljednjih par sedmica imao iznimnih igračkih trenutaka. Nemam za čim žaliti. I danas sam dao sve od sebe na terenu. Vidjet ćemo što će se događati ubuduće. Nadam se da ću ostati zdrav i da ću u optimalnom stanju moći odraditi nastupe u Dubaiju, Indian Wellsu i Miamiju, te se potom prebaciti na sezonu terena na zemljanoj podlozi."

Federer je u polufinalnom dvoboju napravio 44 neprisiljene greške. Koštalo ga je to prvog poraza u trima setovima na Grand Slam turnirima od poraza od Rafaela Nadala u finalu Roland Garrosa 2008. godine. Ipak, u posljednjih 50 mečeva, tačno od polufinalnog poraza od Tomaša Berdycha u Wimbledonu prošle godine, na sjajnom je omjeru 45-5. Otad je osvojio pet turnira.

"Volio bih da sam dobio priliku pobijediti i u nedjelju. Rado bih slavio petu pobjedu u Melbourne Parku. No, Novak je danas bio bolji igrač. S obzirom na to koliko je igra intenzivna bila, osjećam se vrlo dobro. Igrali smo tri seta tri puna sata. Dovoljan pokazatelj koliko je to bio intenzivan, naporan meč."

"Nas dvojica uvijek pokušavamo igrati agresivno jedan protiv drugog. Novak ima sjajne teniske alate: može se kvalitetno kretati u oba pravca, ima forhend, bekhend, ekstremno se dobro kreće. Vrlo je težak protivnik. Danas je bio bolji na ključnim, najvažnijim poenima. Naravno, ima na Touru pregršt dobrih igrača. Nismo jedini. U svakom slučaju, mislim da danas nisam bio loš. On je odigrao veličanstven meč. I zaslužio pobjedu. Ja nastavljam s pozitivnih duhom. Osjećam da sam ovdje igrao dobro i s veseljem čekam nastavak sezone", završio je Federer.