Novak Đoković
0

"Niko mi nije kriv za ovaj poraz"

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Srpski teniser Novak Đoković, treći igrač na svijetu, neće ugledati polufinale na Roland Garrosu, gdje je igrao 2007. i 2008. godine. Krivac za to je Austrijanac Jürgen Melzer.

Pobijedio je Melzer 3-6, 2-6, 6-2, 7-6(3), 6-4 nakon četiri sata i petnaest minuta dramatične borbe na Suzanne Lenglen terenu. Meč je, inače, mogao vrlo lako završiti mnogo ranije jer je Đoković imao 2-0 u setovima, te break u trećem setu. No, fantastični Austrijanac se vratio u meč i na kraju ostvario uspjeh karijere.

"Nikada nisam pod upitnik dovodio svoj talenat. Uvijek sam znao što mogu, ali glava je bila ta koja me je uvijek sputavala. Zadnjih godinu dana se dogodio ogroman pomak", rekao je Melzer.

Događaj koji će se prepričavati vjerovatno je trenutak na početku posljednjeg gema meča kada je Melzer servirao za pobjedu. Kod 0-15 je Đokovićeva lopta suđena kao "out", iako su je mnogi vidjeli unutar terena, pa i sam srpski teniser.

"Nije bilo nikakvog razmaka između crte i otiska lopte. Svi su to mogli vidjeti, ja sam to vidio sa suprotne strane, vidjelo se na TV-u. Isto tako, čudno mi je da je iskusni sudija to propustio vidjeti", rekao je Đoković.

"Nikako to nije razlog mog poraza, iako bi bilo 0-30 i pritisak na Melzera bi se povećao. No, to je jedna lopta, a uostalom i nakon toga sam imao dvije break-prilike za povratak u meč. Ne, nikako mi nije na pameti da kažem kako treba 'Hawk-eye' na zemlji. Dogodi se takvo nešto, to je život, idemo dalje. Meč sam morao završiti daleko prije te sumnjive lopte i petog seta", završio je treći teniser svijeta.