Tenis
4

''Nike'' i ''TAG Heuer'' prekidaju saradnju sa Šarapovom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruska teniserka Marija Šarapova izgubila je dugogodišnje sponzorske ugovore s kompanijama ''Nike'' i ''TAG Heuer'', nakon što je objavila da je pala na doping testu u Melbourneu.

Američki proizviđač sportske opreme Nike je saopćio da prekida saradnju s Ruskinjom u periodu trajanja istrage.

Šarapova (28), jedna od najplaćenijih sportistkinja svijeta, otkrila je da je u zadnjih deset godina uzimala u sportu zabranjenu supstancu meldonium, koja se koristi za bolesti srca i preventivu za šećernu bolest.

Švicarski proizvođač prestižnih muških i ženskih ručnih satova ''TAG Heuer'' je saopćio da u potpunosti prekida saradnju s teniserkom.

Svjetska antidopinška agencija je počela razmatrati o zabrani upotrebe meldoniuma nakon što je otkriveno da taj lijek može koristiti sportistima za bržu regeneraciju i povećanje izdržljivosti. Od 1. januara supstanca je zabranjena u sportu, a Šarapova navodno to nije znala, na čemu se zasniva njena odbrana.

Ruskinja je u bogatoj karijeri osvojila pet turnira za grand slam (Melbourne 2008, Roland Garros 2012 i 2014, Wimbledon 2004 i New York 2006). Samo u prošlog godini od sponzorskih ugovora zaradila više od 20 miliona eura.

Vrijednost osmogodišnjeg ugovora Šarapove i kompanije ''Nike'' iznosi više od 63 miliona eura, a pored toga Ruskinja ima petogodišnji ugovor s proizvođačem flaširane vode Evian, kao i trogodišnji ugovor s njemačkim proizvođačem automobila ''Porscheom'', koji je odlučio da otkaže sva promotivna dešavanja s teniserkom.