Tenis
44

Nick Kyrgios je teniska verzija Marija Balotellija: Javlja se na telefon, žali se na muziku, baca rekete...

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U meču šesnaestine finala Australian Opena australski teniser Nick Kyrgios bacio je reket i žaleći se na muziku svađao se sa sudijom. I koračao ka porazu od Tomaša Berdycha. Pred meč šesnaestine finala miješanih parova javljao se na telefon.

Ne treba puno Kyrgiosu da privuče pažnju. Namjerno ili ne, to je već druga tema. Ovaj 20-godišnjak poražen je od Berdycha rezultatom 3:1 u setovima (6:3, 6:4, 1:6, 6:4), a meč je obilježio bacanjem reketa, psovkama i žaljenjem na muziku koja je dopirala sa tribina.

"Jeste li vi čuli muziku?", pitao je sudiju, te dodao:"Jeste. Pa zašto onda niste kazali da se ona ugasi?". Desilo se to pred kraj drugog seta koji je pripao Berdychu, a onda su krenule psovke australskog tenisera. Nakon što je izgubio, sudiji Jamesu Keothavongu, jednom od najboljih u tenisu, poručio je: "Ti si užasan sudija."

Kyrgios je svjetsku javnost privukao na Wimbledonu 2014. godine na koji je stigao sa pozivnicom i kao debitant dogurao do četvrtfinala pri tome izbacivši Rafaela Nadala, u tom trenutku prvog tenisera na ATP listi. Australski teniser se smatra jednim od najvećih talenata u svijetu tenisa, a trenutno je 30. teniser svijeta.

Pažnju je ponovo privukao prije meča šesnaestine finala miješanih parova Australian Opena. Igrao je u paru sa Ajlom Tomljanović protiv Mirze Sanije i Ivana Dodiga koji su slavili rezultatom 2:0 u setovima (7:5, 6:1). Kyrgios je prije meča pričao na telefon, ali nije kažnjen, jer je prije meča, prema obrazloženju s Australian Opena povodom te situacije, dozvoljeno pričati na mobitel.