Tenis
20

Nevjerovatni Federer ponovo ispisao stranicu teniske historije

Totalsport
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer (Foto: AFP)
Švicarski teniser Roger Federer postavio je još jedan u nizu rekorda u historiji "bijelog sporta". Federer je postao prvi teniser koji je zaigrao na 57. uzastopnih Grand Slam turnira.

U profesionalnoj karijeri koja traje od 1998. godine, Federer je nastupio na 60 Grand Slam turnira, od kojih je osvojio 17! Otkako je nastupio na Australian Openu 2000. godine, "čarobnjak iz Basela" nije propustio nastupiti ni na jednom idućem Grand Slam turniru!

Federer je na vrhu tog poretka smijenio Južnoafrikanca Waynea Ferreiru, koji je bio dosadašnji rekorder s 56. uzastopnih nastupa. Federer je ovo veliko dostignuće proslavio pobjedom nad domaćim predstavnikom Jamesom Duckworthom rezultatom 6-4, 6-4, 6-2. Debi je na tom meču kao trener ostvario legendarni Stefan Edberg, koji je od ove sezone novi trener/savjetnik švicarskog genijalca.

"Bilo je vrlo zabavno igrati ispred njega. U neku ruku to mi je ostvarenje sna. Dosada sam ja gledao njegove mečeve koji su me inspirirali da igram tenis i nastojim biti sve bolji i bolji", rekao je Švicarac nakon susreta.

Federer će u 2. kolu igrati protiv Slovenca Blaža Kavčića, kojem je susret u četvrtom setu predao Čeh Radek Štepanek. Bit će to prvi meč ove dvojice tenisera.