Rafael Nadal
0

"Nemoguće je osvojiti sva četiri najveća u istoj godini"

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Najbolji svjetski teniser Rafael Nadal najavljuje da će dati sve od sebe u pokušaju osvajanja Grand Slama, odnosno sva četiri najveća svjetska turnira u istoj kalendarskoj godini...

"Nadam se da ću sljedeće godine imati šanse za to. No, lično mislim da je to nemoguće. Nastojat ću nastaviti igrati dobro, ali držim da nije moguće osvojiti pravi Grand Slam", kaže Nadal, osvajač zadnja tri Grand Slam turnira, Roland Garrosa, Wimbledona i US Opena, kojeg je osvojio po prvi puta u karijeri.

Ukoliko sljedeće godine trijumfira na Australian Openu u Melbourneu, Nadal će spojiti četiri naslova u nizu na Grand Slam turnirima, ali, dakako, ne u istoj sezoni.

Objasnio je 24-godišnji Španac i formulu svojih ovogodišnjih uspjeha...

"Bio sam u mogućnosti gotovo na svakom turniru biti na 100% svojih mogućnosti. Prošla godina i početak ove su bila teška razdoblja za mene. Nakon toga sam, možda baš i zbog toga, uspio dovesti se na svakom turniru na 100% u igračkom i motivacijskom aspektu. Kada vas krenu pobjede, želite i dalje pobjeđivati jer nikada ne znate što vas može zaustaviti. Kada ste zdravi, trebate u tome uživati i dati svoj maksimum, jer ozljede i bolesti uvijek vrebaju iza ugla."

Nadal je prošle sedmice osvojio ATP 500 turnir u Tokiju, a ovoge sedmice nastupa na ATP Masters 1000 turniru u Šangaju. U 2. kolu igrat će protiv Švicarca Stanisala Wawrinke...

"Do kraja godine ostala su mi još tri turnira, Šangaj, Pariz i ATP finale u Londonu. Nastojat ću, kao i uvijek, biti najbolji što mogu na tim turnirima", kazao je Nadal.