Martina Hingis
0

"Ne vraćam se tenisu, preveliki je to stres"

Totalsport
Martina Hingis
Martina Hingis
Švicarska teniserka Martina Hingis, nekada najbolja svjetska igračica, odbacila je još jednom mogućnost da se vrati na ženski WTA Tour.

Hingis je s 14 godina krenula u profesionalce i od 1994. do 2007. godine osvojila 43 naslova u pojedinačnoj konkurenciji i 37 u paru. Slavila je pet puta na Grand Slam turnirima, tri puta u Australiji, te po jednom na Wimbledoneu i US Openu, a igrala je i dva finala Roland Garrosa.

Sa manje od 16 godina je bila najmlađa teniserka na samom vrhu WTA liste.

No, 2003. godine je na tri godine otišla iz tenisa zbog povreda, a nakon Wimbledona 2007. godine su dopinški nalazi pokazali pozitivan test na kokain, zbog čega ju je Međunarodni teniski savez suspendovao na dvije godine.

  • Mislim da se ne mogu vratiti profesionalnim tenisu i igranju na tako visokom nivou. Isto tako, veliki je to stres za mene. Mnogi pitaju, ali uporno negiram da će se dogoditi dan kada ću se vratiti - rekla je Hingis.

U singlu je odigrala 681 meč i upisala 548 pobjeda, dok je omjer pobjeda i poraza u parovima iznosi 286-54. Od nagrada na turnirima zaradila je više od dvadeset miliona američkih dolara.