Martina Hingis
0

"Ne mogu zamisliti život bez tenisa"

Totalsport
Martina Hingis (Foto: AFP/File)
Martina Hingis (Foto: AFP/File)
Švicarska umirovljena 29-godišnja teniserka Martina Hingis priznala je da njen drugi povratak na WTA Tour nije nemoguć, nakon što je u egzibicijskom meču u blizini Berlina pobijedila Amerikanku Lindsay Davenport 6-4, 6-4.

Hingis se prvi puta povukla iz tenisa 2003. godine, kao 22-godišnjakinja, zbog povrede gležnjeva na obje noge. Međutim, vratila se početkom 2006. godine. Drugo penzionisanje objavila je krajem 2007. godine, nakon što joj je na testovima dokazano da je konzumirala kokain, te je zaradila dvogodišnju suspenziju. Ista joj je istekla u septembru 2009. godine.

Nakon je u dva seta savladala svoju veliku suparnicu iz vremena aktivne karijere Lindsay Davenport, Hingis se suočila s pitanjem razmišlja li i ona, poput mnogih drugih velikih teniserki koje su objavljivale završetak karijere, a onda se ipak vraćale, o svom povratku tenisu. Najsvježiji su primjeri dvije Belgijanke Kim Clijsters i Justine Henin, a Martini bi to bio već drugi "come-back".

"Ne mogu zamisliti život bez tenisa. Još uvijek jako uživam igrajući. Voljela bih odigrati još egzibicijskih mečeva i vidjeti kako stvari stoje. Dotad vam ne mogu ponuditi odgovor na vaše pitanje", izjavila je osvajačica 43 WTA turnira, među kojima i Australian Opena (1997., 1998., 1999.), Wimbledona (1997.), US Opena (1997.).

Lindsay Davenport također je jedna od onih velikih igračica koja je objavila kraj karijere, kada je prvi puta ostala u drugom stanju 2006. godine. Međutim, nakon što je u lipnju 2007. godine rodila sina Jaggera Jonathana, već mjesec dana kasnije se predomislila i objavila da se vraća. Vratila se veličanstveno, osvojivši već prvi turnir, na Baliju, na kojem je zaigrala. Početkom 2009. godine opet je ostala trudna, a 27. juna prošle godine rodila je kćer Lauren Andrus.

Nakon poraza od Hingis, poručila je da joj više ne pada na kraj pameti igrati puni raspored turnira...

"Možda ću čak i zaigrati na nekim turnirima, ali samo radi zabave", rekla je 33-godišnja Lindsay.