Roland Garros
0

Nadalu peta kruna na pariškoj zemlji

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Španac Rafael Nadal osvojio je peti naslov pobjednika Roland Garrosa u karijeri. Ove je nedjelje, u finalu, pobijedio Šveđanina Robina Söderlinga 6-4, 6-2, 6-4.

Meč je trajao "samo" dva sata i 18 minuta, makar su se vjerojatno mnogi nadali da bi Söderling mogao pružiti još jači otpor igraču koji će od ponedjeljka ponovno biti prvi teniser na ATP listi.

Naime, Nadal u karijeri ima na zemlji Roland Garrosa skoro savršen omjer od 38 pobjeda i samo jednog poraza. Taj jedini mu je prošle godine priuštio upravo Šveđanin koji ga je pobijedio u osmini finala 6-2, 6-7, 6-4, 7-6. Nakon toga je Söderling otišao sve do finala gdje je zaustavljen od Rogera Federera, a i ove godine je Šveđanin bio sjajan do posljednjeg meča u kojem nije imao rješenja za genijalnu obrambenu igru Nadala koji je, uz to, i besprijekorno napadao svaki put kada bi došao u priliku.

Prvi Roland Garros je u karijeri Nadal osvojio 2005. godine i tada je do krune izgubio samo tri seta. Iduće godine je pobijedio također uz tri  izgubljena seta, a 2007. godine je bio najbolji uz samo jedan izgubljeni set (u finalnom meču protiv Federera). No, ove godine, kao i 2008., Nadal je svih sedam mečeva u Parizu dobio bez izgubljenog seta!

Söderling je imao dosta prilika u ovom finalu, ukupno je stvorio osam break-prilika, no niti jednu nije iskoristio. U prvom je setu kod 2-1 vodstva propustio jednu, potom je kod 4-3 imao dvije break-prilike da se vrati u igru. U drugom je setu imao četiri neiskorištene break-šanse.

Kroz svo to vrijeme, dok je Šveđanin upropaštavao svoje prilike i bio prilično nemoćan da slomi Nadala u skoro svakom poenu, Španac je marljivo gradio poen po poen i stvarao veliku zalihu na putu prema svojoj petoj Grand Slam tituli u Parizu. Sa šest naslova iz Pariza ispred njega je još samo Björn Borg. Osvojio ih je Šveđanin između 1974. i 1981. godine.

Recimo da je u cijelom meču Nadal imao samo 16 neforsiranih grešaka ili da je, pak, u trećem setu pogodio uvodnih 19 prvih servisa. S druge je strane Šveđanin napravio čak 45 neforsiranih grešaka, mnoge svojim najjačim udarcem forhendom, te je ipak ostao prilično daleko od mogućnosti da na pravi način zaprijeti "kralju zemlje".

Nadal će, ponovimo, od ponedjeljka opet biti broj 1 na ATP listi i to nakon tačno 11 mjeseci. Isto tako, ove je godine kompletirao strašan niz. Osvojio je tri zemljana Masters turnira 1000, u Monte Carlu, Rimu i Madridu, kao i Grand Slam u Parizu. 

Pobjedom na French Openu zaradio je 1,12 miliona eura.

Roland Garros, teniseri (finale):

Nadal (2) - Söderling (5) 6-4, 6-2, 6-4