Tenis
0

Nadalu i Verdascu pripali španski dvoboji

Totalsport
Fernando Verdasco (Foto: AP)
Fernando Verdasco (Foto: AP)
Poznata su imena svih četvrtfinalista na posljednjem Grand Slam turniru sezone. Posljednji su plasman među osam najboljih tenisera izborili Španci Rafael Nadal i Fernando Verdasco.

Obojica su slavili u mečevima protiv svojih sunarodnjaka, pa je tako Nadal savladao Feliciana Lopeza 6-3, 6-4, 6-4, dok je Verdasco u trileru pobijedio Davida Ferrera 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4) .

Verdasco je u petom setu protiv Ferrera zaostajao 4-2 u gemovima i kasnije 4-1 u tie-breaku, ali na kraju je uspio preokrenuti tek po drugi put u karijeri meč u kojem je zaostajao 0-2 u setovima.

"Samo sam se borio i nisam odustajao ni razmišljao o prva dva seta. Pokušavao sam cijelo vrijeme", komentarisao je Verdasco na kraju meča koji je trajao četiri sata i 23 minute, a koji je okončao odigravši najbolji poen na samu meč-loptu, pogodivši forhendom nakon duge trke kraj same mreže i sudijske stolice lopticu u ugao igrališta. Potez dana, vjerovatno i cijelog turnira na meč-loptu.

Verdasco se tako i drugu uzastopnu godinu plasirao u četvrtfinale Flushing Meadowsa, a ondje će igrati protiv svog sunarodnjaka Rafaela Nadala. Bit će to prvi put u historiji US Opena da se dva španska tenisera međusobno susreću u četvrtfinalu.

"Sretan sam zbog Fernanda, ali sam istovremeno tužan zbog Davida, jer je i on zaslužio pobjedu, zar ne?", komentarisao je Nadal, koji je meč između Verdasca i Ferrera s Lopezom gledao u svlačionici.

Nadal u meču protiv Lopeza nije imao previše problema i slavio je s glatkih 6-3, 6-4, 6-4 i tako protiv njega došao do šeste pobjede u osmom međusobnom meču. Najbolji svjetski teniser u meču nije niti jednom izgubio svoj početni udarac (nije ga izgubio na cijelom turniru, op.a.), spasivši četiri break-lopte, dok je on s druge strane oduzeo Lopezu servis tri puta.

Nadalu je ovo bila čak 18. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima jer je prethodno nastupu US Openu osvojio Roland Garros i Wimbledon.

Nadal i Verdasco dosad su međusobno igrali čak deset puta, a statistika je apsolutno na strani svjetskog broja 1 koji je slavio u svim međusobnim mečevima.

US Open, osmina finala:

Nadal (1) – F. Lopez (23) 6-3, 6-4, 6-4 Verdasco (8) – Ferrer (10) 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4)