Tenis
0

Nadal zatražio da se njegovi rezultati doping testova objave u javnosti

Anadolija
Rafael Nadal (Foto: EPA)
Rafael Nadal (Foto: EPA)
Nakon optužbi da je bio pozitivan na doping, španski teniser Rafael Nadal odlučio je pisati predsjedniku Međunarodne teniske federacije Davidu Haggertyju, od kojeg je tražio da se svi njegovi doping testovi i evidencija o krvi objave u javnosti.

"Ne treba više biti dozvoljeno u našem teniskom svijetu da se govori i optužuje bez dokaza", napisao je osvajač 14 Grand Slamova.

Nadal je Haggertyju poslao pismo u ponedjeljak, istog dana kada je podnio tužbu protiv bivše francuske ministrice sporta Roselyne Bachelot koja je izjavila da je španski teniser 2012. godine pauzirao sedam mjeseci jer je bio pozitivan na doping testu.

"Znam koliko sam puta bio testiran, na takmičenjima i izvan njih. Molim Vas da objavite sve moje informacije. Molim Vas objavite moj biološki pasoš, kompletnu historiju antidoping kontroli i testova", napisao je Nadal.

Španac je zatražio je da se u javnosti objave njegovi rezultati testova čim budu spremni iz laboratorija.

Nadal, koji nijednom u svojoj karijeri nije pao na doping testu ljutito je odreagovao na tvrdnje Roselyne Bachelot, koja je na čelu francuskoj ministarstva sporta bila od 2007. do 2010. godine.

“Tužit ću je, i tužit ću svakog ko bude komentarisao slično, jer sam umoran od toga. Nekoliko sam puta već čuo komentare poput ovog i ovaj će biti posljednji, jer ću je tužiti”, izjavio je ranije Nadal i poručio bivšoj francuskoj ministrici da se “uozbilji”.

Nadal je izjavio i da navijači i sponzori ne vjeruju u teniski antidoping program.

"Oni ne vjeruju sportu. Misle da upravna tijela skrivaju stvari i ne čine ništa. Znamo da to nije istina. Vjerujem da je došlo vrijeme da naš sport i upravna tijela naprave iskorak u dobrom komuniciranju sa svijetom", poručio je Nadal.