ATP Rim
0

Nadal vratio “svoj” naslov

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon godine dana “odmora” vodeći teniser svijeta Rafael Nadal ponovno je podigao trofej namijenjen najboljem teniseru ATP turnira iz Masters serije 1000 u Rimu.

Dva sata i tri minute bile su potrebne najboljem teniseru današnjice da proslavi 7-6(2), 6-2 pobjedu protiv branitelja naslova i trećega tenisera svijeta, Srbina Novaka Đokovića.

U meču s malo prilika za obrat Nadal je bolje koristio svoje. Već u prvome gemu finala Španac pritisnuo servis svoga protivnika i iskoristio loptu za obrat. Prednost osvojenog protivničkoga servisa ljubomorno je čuvao do servisa za prvu dionicu susreta, a potom dopustio Srbinu da izjednači rezultat na 5-5, ne iskoristivši pritom i set loptu.

Uslijedilo je potom još jedno oduzimanje servisa i nova prednost prvog reketa svijeta, što je rezultiralo Đokovićevim lomljenjem reketa. Imao je kod 6-5 Nadal i drugu set loptu, no ponovno je Đoković zabljesnuo i vratio izgubljeno. Ipak, u ruletu trinaeste igre nije mnogo pokazao, pa je Nadal sa samo dva propuštena poena tie-breaka uzeo prvi set.

U drugome setu svaki je teniser držao svoj početni udarac do 3-2 u Nadalovu korist. Sve što je uslijedilo imalo je njegov potpis, dva breaka i zadržavanje svog početnog udarca označili su četvrto Nadalovo slavlje u Rimu i povećanje omjera na 13-4 protiv najboljeg srpskog tenisera.

Dodajmo da je ovo bila 30. uzastopna Nadalova pobjeda na zemljanim terenima. Posljednji koji ga je uspio slomiti bio je Juan Carlos Ferrero upravo u Rimu prošle godine. Ujedno, porazom će Đoković kliznuti na tabeli najboljih ATP tenisaera na četvrto mjesto u njenom izdanju 11. maja. Treći je neprekidno bio od 3. avgusta 2007. godine, a sada će na to mjesto prepustiti Škotu Andyju Murrayju.

ATP Rim, finale:

Nadal (1) – Đoković (3) 7-6(2), 6-2