Lako protiv Ferrera
41

Nadal prvi finalista Roland Garrosa

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Španac Rafael Nadal pobijedio je u prvom polufinalnom susretu u Roland Garrosu svog sunarodnjaka Davida Ferrera 6-2, 6-2, 6-1 nakon samo 106 minuta igre.

Nadal će se u nedjelju boriti za svoj rekordni, sedmi naslov pobjednika na French Openu. Protiv Ferrera je ostvario svoju 51. pobjedu na ovom turniru, uz samo jedan poraz, koji je pretrpio 2009. godine u osmini finala od Šveđanina Robina Söderlinga. Suparnik u nedjeljnom finalu bit će mu pobjednik drugog polufinala između Srbina Novaka Đokovića i Švicarca Rogera Federera.

Meč između Nadala i Ferrera bio je prekinut zbog kiše kod rezultata 6-2, 4-1. Nakon 55 minuta pauze se dvoboj nastavio, a na igralištu se ništa nije promijenilo. Nadal je nastavio svoju dominaciju. Nikada u polufinalu ovog turnira nije bio ovako uvjerljiv, te izgubio samo pet gemova.

Neizvjesno je bilo samo na početku meča. Ferrer je pri vodstvu 2-1 propustio dvije break-lopte. Pokazalo se da su to bile i jedine koje je izborio u cijelom meču. Kada je Nadal ubacio u petu brzinu, više se nije zaustavljao do kraja.

"Ovo je vjerovatno moj najbolji meč na ovogodišnjem Roland Garrosu. Žao mi je što je David izgubio na ovakav način. On je jedan od mojih prijatelja na Touru i jedan od najboljih igrača svijeta na zemlji. Za mene je ovo bio fantastičan meč i jako sam sretan što sam izborio još jedan finale u Parizu", izjavio je Nadal.

U međusobnim susretima Nadal je poveo 16-4 protiv Ferrera, koji ga je samo jednom pobijedio na zemlji, i to u njihovom prvom susretu 2004. godine u Stuttgartu, kada je Nadal imao 17 godina.

Ferrer, tako, u svom trećem polufinalu u karijeri na Grand Slam turnirima nije uspio izboriti prvi finale.

Početak drugog polufinala između Federera i Đokovića odgođen je zbog kiše, koja je opet počela padati u Parizu.

Roland Garros, tenisači, polufinale:

Nadal (2) – Ferrer (6) 6-2, 6-2, 6-1