Tenis
11

Nadal ostao bez medalje: Nishikoriju bronza u Rio de Janeiru

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanski teniser Kei Nishikori osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Nishikori je u susretu za treće mjesto sa 2:1 (6-2, 6-7 /1-7/, 6-3) u setovima savladao španskog tenisera Rafaela Nadala i tako osvojio svoju prvu olimpijsku medalju u karijeri.

Japanac je tek drugi put u 11 okršaja sa Nadalom uspio izvući pobjedu. Osim tog podatka koji pokazuje da je Nadal bio favorit, o ulozi favorita govori i podatak da Nishikori nikada nije osvojio neki Grand Slam, dok je Nadal osvajač 14 Grand Slam naslova.

U prvom setu Nishikori je vrlo brzo pokazao da ima odgovor na Rafine servise pošto je u trećem gameu pri rezultatu 1:1 bio jako blizu brejka. Tada je Nadal uspio osvojiti game, ali do kraja seta Nishikori pravi dva brejka te uspješnim servisima upisuje set rezultatom 6:2.

Nadal je imao šansu da na početku drugog seta napravi brejk prilikom svog vodstva od 1:0 u gameovima, ali se Nishikori izvukao, osvojio game pri svom servisu, a onda i napravio brejk za 2:1. Kasnije Japanac pravi četvrti brejk na meču za 5:2. Izgledalo je da će Japanac upisati laganu pobjedu. No, uslijedio je povratak španskog tenisera.

Rafa dolazi do brejka te smanjuje na 5:3. Španac je to popratio uspješnim servisom za 5:4, a onda do kraja seta pravi veliki preokret i nakon tie-brejka gdje je bio bolji sa 7:1 izjednačuje na 1:1 u setovima.

Neumoljivi Nadal ipak nije mogao do konačnog preokreta i Nishikori je sa 6:3 upisao treći set te slavio sa 2:1 u meču.

Iako je izgubio, Nadal zaslužuje sve pohvale zbog povratka u drugom setu, a pogotovo zbog toga što je na ovom turniru igrao i dubl gdje je na kraju osvojio zlato. Španac je imao mnogo manje prostora za odmor u odnosu na rivale.

Nadal je do sada osvojio dva olimpijska zlata. Prvo je osvojio u Pekingu 2008. godine u singlu, a drugo na ovim Olimpijskim igrama u dublu.

Rafael Nadal (5. ATP) - Kei Nishikori (7. ATP) 1:2 (2:6, 7:6 /7:1/, 3:6)