"Nisam u stanju takmičiti se"
3

Nadal odustao od nastupa na Olimpijskim igrama

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Osvajač zlatnog odličja u Pekingu, španski teniser Rafael Nadal, u četvrtak je objavio da zbog nespremnosti odustaje od nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Nisam u stanju takmičiti se na Olimpijskim igrama i zbog toga neću, kako je planirano, niti putovati sa španskom delegacijom u London", poručio je Nadal u službenoj izjavi.

Španac nije specificirao o kakvoj se eventualnoj povredi radi, no zbog problema s tendinitisom u lijevom koljenu otkazao je i humanitarni meč kojeg je 14. jula trebao odigrati s Novakom Đokovićem u Madridu. Posljednji Nadalov takmičarski dvoboj bio je šokantan poraz od Čeha Lukaša Rosola u drugom kolu Wimbledona.

"Moram razmišljati o svojim kolegama i ne mogu biti sebičan. Interes španskog sporta je na prvom mjestu, posebno interes tenisera koji su spremniji za nastup od mene. Pokušao sam ubrzati vlastiti oporavak i trenirati do posljednjeg trenutka, ali nije mi bilo suđeno", dodao je trenutno treći teniser svijeta koji je na ceremoniji otvaranja Igara trebao nositi špansku zastavu.

  • Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri jer sam imao ogromnu ambiciju nositi zastavu na otvaranju. Ne možete ni zamisliti koliko je ovo bila teška odluka - zaključio je Nadal.