Davis Cup
0

Nadal nakon četiri sata slomio Del Potra za pobjedu Španije

Totalsport
Reprezentativci Španije pobjednici su Davis Cupa (Foto: AFP)
Reprezentativci Španije pobjednici su Davis Cupa (Foto: AFP)
Španska Davis Cup reprezentacija osvojila je naslov najbolje teniske ekipe svijeta. Drugi igrač svijeta, Rafael Nadal, donio je treći bod Španiji protiv Del Potra za konačan trijumf nad Argentinom.

Teže od očekivanog Rafael Nadal donio je treći bod Španije protiv Argentine kojim je ujedno osvojila titulu pobjednika Davisova kupa. Nije sve krenulo tako bajno za drugog tenisera svijeta. Nakon što je osvojio prvi gem meča, Nadal je izgubio idućih sedam i našao se u zaostatku 6-1 i 1-0 uz servis Argentinca. Del Potro je nakon toga izgubio svoj servis, i tu je krenuo preokret Španca.

Rezultat je bio izjednačen sve do 4-4, a onda je Nadal krenuo u svoju seriju. Španac niže pet gemova i izjednačuje na 1-1 u setovima, te vodi 3-0. Do kraja seta drugi teniser današnjice u potpunosti je nadigrao Del Potra i vratio mu istim rezultatom kao iz prvog seta.

Činilo se da je borbeni duh Del Potra slomljen kod rezultata 2-0 u četvrtom setu, međutim Argentinac je na krilima gromoglasnih navijača, koji su u velikom broju posjetili Sevillu, krenuo po re-break. Učinio je to za 2-2, a nakon 15-ak minuta servirao je kod 5-3 za set. Nadal vraća break, drži svoj servis i još jednom oduzima Argentinčev za vodstvo 6-5 uz početni udarac. Ali, nije uspio zadržati razorne udarce Del Potra koji se vraća u susret i odvodi set u tie-break. Međutim, Argentinac se izgleda previše psihički istrošio na povratku u meč nakon zaostatka pa nije imao snage čak ni za uzeti poen. Nadal uzima tie-break rezultatom 7-0, a Španija slavi svoj peti naslov pobjednika.

Davis Cup, finale:

Nadal - Del Potro 1-6, 6-4, 6-1, 7-6(0) Španija - Argentina 3-1