Tenis
36

Nadal: Davis Cup je moja dužnost

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Nakon što je u ponedjeljak pobijedio Novaka Đokovića u finalu US Opena, Španac Rafael Nadal nije imao puno vremena za slavlje i odmor. Već u petak će (možda) morati igrati na drugoj podlozi i na drugom kontinentu.

Rijetko kada Nadala možete čuti da se baš ne raduje što mora igrati na zemljanoj podlozi, ali sada je upravo to slučaj. Ljevoruki Španac ove sezone na tvrdoj podlozi je briljirao i dobio sve mečeve i turnire koje je igrao, prvo Indian Wells u prvom dijelu sezone, a potom još dva ATP Masters 1000 turnira na ljetnoj sjevernoameričkoj turneji uoči US Opena, Montreal i Cincinnati. Kulminacija njegovih sjajnih predstava na betonu bila je na US Openu kojeg je osvojio drugi put u karijeri.

Nadal ove sezone ima 60 pobjeda i tri poraza. Dva meča izgubio je na zemlji i jedan na travi, u 1. kolu Wimbledona, što mu je bio i jedini podbačaj u cijeloj sezoni.

Iako se zna da je zemlja Nadalova najbolja i omiljena podloga, sada mu baš i ne leži najbolje što će morati zaigrati na njoj, u kvalifikacijskom dvoboju za plasman u svjetsku grupu Davis Cupa između Španije i Ukrajine u Madridu idućeg vikenda. Naime, do kraja sezone ga nakon toga očekuju još nastupi samo na tvrdoj podlozi.

"Uzevši u obzir umor koji osjećam, volio bih kada bi se mogao odmoriti i dobro obnoviti fizičke i mentalne snage uoči odlaska na azijsku turneju. Očekuje me završnica sezone, a ja se borim za jedno vrlo posebno postignuće, završavanje sezone na prvom mjestu ATP liste. Nastup u Davis Cupu mi sigurno neće pomoći u ostvarenju tog cilja, jer za mene sada nije dobra promjena podloge. No, obećao sam još prije nekoliko mjeseci da ću nastupiti i zbog toga ću igrati u Madridu", rekao je Nadal, te skromno objasnio svoju privrženost reprezentaciji, za koju će nastupiti prvi put od 2011. godine.

"Osjećam kao svoju dužnost nastupiti u Madridu i pomoći reprezentaciji da ostane u Svjetskoj grupi. Držim da Španija zaslužuje biti među najboljim reprezentacijama svijeta, s obzirom na sve ono što predstavlja u svjetskom tenisu već dugi niz godina.

Španci, peterostruki pobjednici Davis Cupa od 2000. godine, ovaj dvoboj moraju igrati jer su 1. kolu izgubili od Kanade predvođene Milosom Raonicem. Selektor Alex Corretja nagovijestio je da bi Nadala ipak mogao odmarati u petak, te ga čuvati možda za subotnju igru parova ili nedjeljni singl, ukoliko rezultat za njegovu selekciju bude neugodan. Može sebi to priuštiti, jer za pojedinačnu konkurenciju ima još Tommyja Robreda i Fernanda Verdasca na raspolaganju. Ukrajince će predvoditi Oleksandr Dolgopolov i Sergij Stahovskij.

"Trenutno se osjećam dosta prazno, pomalo umorno od svega. Nije to čudno kada igrate mjesec dana i dobijete sve mečeve bez poraza, a onda se još očekuje da stavite šlag na tortu. No, vjerujem da ću za nekoliko dana biti u redu", zaključio je Nadal.