Wimbledon
0

Nadal bolji od Söderlinga

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Najbolji teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, ostvario je 12. uzastopnu pobjedu u Wimbledonu. U četvrtfinalu je svladao Šveđanina Robina Söderlinga 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-1.

Meč je počeo šokantno za Nadala. Još se nije pošteno niti zagrijao, a Šveđanin je poveo s 5-0! No, to je bilo i jedino razdoblje Söderlingove dominacije u dvoboju. Nadal je dobio tri gema u nizu, ali za prvi set je bilo kasno.

No, u nastavku je Nadal zagospodario terenom, dominirao s osnovne crte, a Söderling nije uspijevao pronaći recept kako ga nadigrati. Poveo je Nadal s 3-0 u drugom setu i držao servis do kraja. U trećem je opet Nadal došao prvi do breaka. Vodio je s 5-4, kada je švedski 25-godišnji teniser, šesti na ATP listi, zatražio medicinski time-out, kako bi primio tretman na lijevom stopalu.

Španac kao da se tada ohladio, pa je Söderling napravio break i vratio ravnotežu rezultata. U tie-breaku je Nadalu za pobjedu 7-4 bio dovoljan mini-break u prvom poenu, nakon toga su obojica držali servise do kraja. U četvrtom setu je Söderling ''pukao'', otupjela je oštrica njegovih udaraca, pa je Španac s dva breaka lako osigurao pobjedu.

Nadal je napravio samo 12 neforsiranih pogrešaka, Šveđanin 35, pa mu nije puno značilo što je imao 11 izravnih poena više. Veliku razliku činila je igra na drugom servisu, Nadal je dobio 61% takvih poena, a Söderling samo 38%.

Nadal je ostvario petu pobjedu u sedmom meču protiv Söderlinga. Nadal je dobio prva tri, uključujući i dvoboj u 3. kolu Wimbledona 2007. godine, potom je Šveđanin ostvario dvije uzastopne pobjede, od kojih je naročito značajna bila ona lanjska u osmini finala Roland Garrosa, jer je to bio jedini poraz uopće koji je Nadal pretrpio na French Openu.

No, Španac je svladao Söderlinga ove godine u finalu Roland Garrosa i osvojio svoj peti naslov u Parizu, a sada i u Wimbledonu za ulazak u polufinale. Tamo ga čeka pobjednik dvoboja između Britanca Andyja Murrayja i Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge.

Wimbledon, teniseri, četvrtfinale:

Berdych (12) – Federer (1) 6-4, 3-6, 6-1, 6-4 Đoković (3) – Lu 6-3, 6-2, 6-2 Nadal (2) - Söderling (6) 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-1