Roland Garros
0

Na Li je nova kraljica Pariza

Totalsport
Li Na (Foto: rolandgarros.com)
Kineska teniserka Na Li, sedma igračica na svijetu, nova je kraljica pariske zemlje. U finalnom meču Roland Garrosa Na Li je pobijedila Talijanku Francescu Schiavone sa 6-4, 7-6(0).

Talijanka je branila naslov pobjednice, ali je ove subote naišla na zbilja čvrsti "kineski zid". Protiv Schiavone su Janković i Pavljučenkova padale u psihološkom smislu, Bartoli nije mogla fizički parirati sjajnoj Talijanki, no Kineskinja je imala odgovor na sve u finalu. Zasluženo je slavila u kvalitetnom meču gdje su sitnice odlučivale.

Na Li je, može se reći, dominirala set i pol, odnosno, bila jača i konkretnija u igri s osnovne linije (posebno je težak za Talijanku bio forhend suparnice). Dobila je Na Li prvu dionicu sa 6-4, nakon što je napravila ključni break kod 2-2, dok je drugu dionicu otvorila novim oduzimanjem servisa. No, od sredine drugog seta je krenuo nalet Talijanke. Uložila je u preokret sve i skoro do njega došla. Vratila je break minusa, a kod vodstva 6-5 je imala lijepu priliku dobiti set i izjednačiti na 1-1.

Da su u tom finalu odlučivali milimetri govori i trenutak kod 30-30 na servis Na Li pri vodstvu Talijanke 6-5. Lopta Na li je sletjela negdje oko linije, a odlučiti je morala glavna sutkinja koja je presudila da je lopta bila dobra. Definitivno su milimetri odlučili o tome hoće li biti gem ili set-lopta.

Na Li je izborila tie-break i odigrala ga doslovno savršeno. U njemu nije izgubila niti jedan poen, a sve je to epilog igre u kojoj je Kineskinja više puta "čistila linije" i na sjajan način privela meč kraju.

Bio je to peti međusobni meč ove dvije teniserke i treća pobjeda Kineskinje koja je postala prva Azijatkinja s Grand Slam krunom u rukama.

Inače, Na Li već neko vrijeme napreduje na Grand Slam turnirima i ide korak po korak do trona. Prošle je godine igrala polufinale Australian Opena, ove je godine bila u finalu Melbournea (poraz od Clijsters), ali je zato ove subote u Parizu proslavila premijernu pobjedu na nekom od "četiri velika".

Ukupno je Na Li osvojila deset poena više u finalu (75-65), imala je mnogo više izravnih poena (31-12), a iskoristila je dvije od osam break-prilika. Schiavone jednu od dvije...

Roland Garros, teniserke, finale:

Na Li (6) - Schiavone (5) 6-4, 7-6(0)